Ο πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης, επισκέφτηκε τον Ιούλιο το εργοστάσιο της ΕΛΒΑΛ, με αφορμή την παρουσίαση της νέας επένδυσης εταιρείας.

Στην ομιλία του, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι στον ένα χρόνο της θητείας της κυβέρνησης, το συνολικό επενδυτικό περιβάλλον μεταστράφηκε και, στο πλαίσιο αυτό, μεταξύ άλλων, θα μειωθεί από 28% στο 24,5% ο φορολογικός συντελεστής, ενώ με παρεμβάσεις της πολιτείας θα εξομαλυνθεί η αγορά της ενέργειας ώστε να λειτουργεί καλύτερα ο ανταγωνισμός.

“Η ενέργεια έχει ξεχωριστή σημασία για τη βιομηχανία, είχαμε από τα ψηλότερα κόστη στην Ευρώπη. Θα μειωθεί ο φόρος κατανάλωσης στο ρεύμα μέσης τάσης, και όλοι οι συντελεστές θα υποχωρήσουν μέσα από ένα νέο μοντέλο χρεώσεων” τόνισε ο κ.Μητσοτάκης.

Αναφέρθηκε στην επένδυση της εταιρείας ύψους 150 εκατ. ευρώ και είπε ότι αποτελεί ένα αφανή πυλώνα της βαριάς μας βιομηχανίας, ενώ ευχαρίστησε τους ιδιοκτήτες “για την αθόρυβη δωρεά σας για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού”.

Είπε ακόμη ότι η εταιρεία εξάγει το 85% του προϊόντος της, και καλύπτει το 4% των εξαγωγών της χώρας ενώ συνολικά ο όμιλος καλύπτει το 8% των εξαγωγών.

Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην τεχνογνωσία πολλών δεκαετιών που κατέχει η εταιρεία και είπε ότι η επένδυση στη γνώση είναι συστατικό στοιχείο της υπεραξίας της εταιρείας.

“Η συμπυκνωμένη γνώση σάς διαφοροποιεί από τους ανταγωνιστές σας” είπε ο κ. Μητσοτάκης.

“Δεν ισχύει το ότι η Ελλάδα δεν παράγει ούτε καρφίτσα. Η ΕΛΒΑΛ είναι εδώ, πρωτοπόρα στην επεξεργασία του αλουμινίου. Μετατρέπει την πρώτη ύλη σε αλουμίνα και αλουμίνιο. Με καθετοποιημένη παραγωγική διαδικασία υψηλής προστιθέμενης αξίας, που μειώνει το έλλειμμα της χώρας υποκαθιστώντας κοστοβόρες εισαγωγές” είπε ο πρωθυπουργός.

Τέλος αναφέρθηκε στην αποβιομηχανοποίηση της χώρας τις τελευταίες δεκαετίες που “άφησε εκατοντάδες κλειστά εργοστάσια ενώ χάθηκαν δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας”.

Είπε ότι όσες βιομηχανίες έκλεισαν υπέφεραν από τις παρεμβάσεις του κράτους, τη βαριά φορολογία, την επαχθή γραφειοκρατία, και το αφιλόξενο επενδυτικό περιβάλλον στη χώρα.

“Η αποβιομηχανοποίηση δεν ήταν μόνο αποτέλεσμα παγκοσμιοποίησης αλλά και επιλογών που έγιναν στη χώρα μας. Η πολιτεία αμέλησε. Εμείς θα το αντιπαλέψουμε” τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Τέλος ανέφερε ότι η χώρα μας θα ευθυγραμμιστεί με τους τρεις στόχους, την τόνωση της επιχειρηματικότητας, τον ψηφιακό πράσινο μετασχηματισμό και την ανάκτηση της αυτονομίας της Ευρώπης σε κρίσιμους στρατηγικούς παραγωγικούς φορείς.

Εθνικός στόχος όπως είπε είναι η αύξηση του μεριδίου βιομηχανίας από 9,5% στο 12% το 2025 και στο 15% το 2030 και ο διπλασιασμός των άμεσων επενδύσεων από το σημερινό φτωχό 1,8%.

“Η πανδημία έδειξε ότι πρέπει να αλλάξει η παραγωγική μας δομή. Κεντρικός βραχίονας η βιομηχανία σε αυτή την κατεύθυνση. Η ανάπτυξη της χώρας πρέπει να είναι ανάπτυξη για όλους τους Έλληνες. Αυτό σηματοδοτεί και αυτή η επένδυση, μέσα στη λαίλαπα του κορωνοϊού. Ήδη ξεκίνησε η επένδυση στο Ελληνικό, λειτούργησε η γραμμή 3 του Μετρό, ξεκίνησε η επένδυση στην Κασσιόπη στην Κέρκυρα, και σήμερα εδώ. Όλα αυτά δείχνουν ότι η μεγάλη εθνική πρόκληση δεν είναι μόνο φιλόδοξη αλλά και ρεαλιστική” κατέληξε ο πρωθυπουργός.

«Η ελληνική βιομηχανία είναι εδώ. Η αναγέννηση της ελληνικής μεταποίησης αποτελεί στρατηγικό στόχο της κυβέρνησης, με έμφαση στη βαριά βιομηχανία».

Αυτό επεσήμανε ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας απόψε στην τελετή παρουσίασης του νέου τετραπλού ελάστρου Tandem της ΕΛΒΑΛ στις εγκαταστάσεις της Εταιρείας στα Οινόφυτα, Βοιωτίας, στο πλαίσιο της οποίας ανήγγειλε τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για τις βιομηχανίες που ηλεκτροδοτούνται από το δίκτυο μέσης τάσης.

, ΕΛΒΑΛ: Προτεραιότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη η αναγέννηση της βιομηχανίας, Κτίσμα & Αλουμίνιο

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι εν μέσω πανδημίας η ελληνική βιομηχανία υποχώρησε κατά 9 %, έναντι 17 % που ήταν ο μέσος όρος της πτώσης στην Ευρώπη. «Αυτό, είπε, δείχνει αντοχές και μεγάλη προσαρμοστικότητα. Επιχειρήσεις που άντεξαν στη δεκαετή λαίλαπα της κρίσης είναι σήμερα πιο ισχυρές». Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε τα μέτρα για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος που ελήφθησαν τον τελευταίο χρόνο (μείωση φορολογίας κερδών και μερισμάτων, απλούστευση της αδειοδότησης, πρωτοβουλίες για τη μείωση του ενεργειακού κόστους όπως η διακοψιμότητα που ανακοινώθηκε σήμερα, κ.α.) Και επανέλαβε ότι στόχος της κυβερνητικής πολιτικής είναι η αύξηση του μεριδίου της βιομηχανίας στο ΑΕΠ από 9,5 % σε 12 % ως το 2025 και των εξαγωγών από 37% σε 48 % του ΑΕΠ. «Η πανδημία, σημείωσε, έδειξε ότι η παραγωγική βάση οφείλει να μην εξαρτάται από εποχικότητα, ούτε να περιορίζεται σε δραστηριότητες ευάλωτες σε παγκόσμιους υφεσιακούς κύκλους»

Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση για το ταμείο ανάκαμψης ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα ως το τέλος Ιουλίου να υπάρξει συμφωνία για το ύψος των πόρων, σημειώνοντας ότι το διακύβευμα για την Ευρώπη είναι κρίσιμο.

Σχετικά με την επένδυση της ΕΛΒΑΛ, ύψους 150 εκατ. ευρώ ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι αποτελεί εμβληματικό παράδειγμα του πώς λειτουργεί στην πράξη η κυκλική οικονομία, που αποτελεί προτεραιότητα του αναπτυξιακού σχεδίου της κυβέρνησης. Σημείωσε ότι η λειτουργία της μονάδας μειώνει το εμπορικό έλλειμμα καθώς υποκαθιστά κοστοβόρες εισαγωγές ενώ υπογράμμισε το γεγονός ότι η επένδυση ολοκληρώθηκε σε περίοδο αβεβαιότητας λόγω κορωνοϊού και προστίθεται στις θετικές εξελίξεις (Ελληνικό, γραμμή 3 του μετρό, Κασσιόπη κ.α,) των τελευταίων εβδομάδων.

Ο κ. Μιχάλης Στασινόπουλος, μέλος του ΔΣ της VIOHALCO σημείωσε πως τα προϊόντα του ομίλου προέρχονται κατά 30 % από ανακύκλωση και εξάγονται σε πάνω από 80 χώρες, αποτελώντας το 4 % του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών. «Τα τελευταία 10 χρόνια οι επενδύσεις ξεπέρασαν τα 500 εκατ. ευρώ, οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 35 % και η παραγωγή διπλασιάστηκε», πρόσθεσε ενώ σημείωσε πως το αλουμίνιο θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην πράσινη οικονομία και ανήγγειλε σημαντικές επενδύσεις στον τομέα της ανακύκλωσης.

«Η επένδυση, τόνισε, αποτελεί έμπρακτη απάντηση στην αμφισβήτηση της δυνατότητας της χώρας να έχει σύγχρονη βιομηχανία, η οποία δεν έχει ανάγκη από δεκανίκια αλλά από βιομηχανική πολιτική που παρέχει υγιείς βάσεις για ανάπτυξη και ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας».

Τα προϊόντα της ΕΛΒΑΛ όπως ανέφερε ο γενικός διευθυντής της εταιρείας Λάμπρος Βαρούχας πωλούνται σε μεγάλες βιομηχανίες του εξωτερικού σε κλάδους που περιλαμβάνουν την παραγωγή συσκευασίας τροφίμων – ποτών, ναυπηγική, αυτοκινητοβιομηχανία, δόμηση, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μπαταρίες, κ.α. Στην Ευρώπη λειτουργούν μόνο 3 μονάδες όπως αυτή που παρουσιάστηκε, και στον κόσμο συνολικά 20.