Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, το 2020 οι εξαγωγές του Ελληνικού κλάδου αλουμινίου, συμπεριλαμβανομένων όλων των προϊόντων της εκτεταμένης εφοδιαστικής αλυσίδας (βωξίτης, αλουμίνα, αλουμινίο- Α’ ύλη, προϊόντα έλασης και διέλασης, τελικά προϊόντα), αντιπροσώπευαν το 5,6% περίπου των συνολικών εξαγωγών της χώρας. ‘Έτσι,ο κλάδος, που είναι ιδιαίτερα γνωστός και ανταγωνιστικός στις διεθνείς αγορές, κατατάσσεται, ως:
• Ο 3ος πιο εξαγωγικός κλάδος της χώρας με αξία εξαγωγών 1.701 εκατ.€ , παρουσιάζοντας μείωση κατά περίπου 8% σε σχέση με το 2019 κυρίως λόγω της πανδημίας, και
• Ο 2ος με το καλύτερο εμπορικό ισοζύγιο, 780 εκατ.€   περίπου σημειώνοντας μείωση κατά 6% σε σχέση με το 2019.

Ειδικότερα,
• Οι πωλήσεις πρωτόχυτου το 2020 σημείωσαν οριακή αύξηση 0,4%, με τις εξαγωγές να αντιπροσωπεύουν πλέον το 53% των συνολικών πωλήσεων. Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα κατέχει την 7η θέση μεταξύ των κορυφαίων παραγωγών πρωτόχυτου αλουμινίου στην Ευρώπη.

• Οι πωλήσεις προϊόντων πρώτης μεταποίησης, το 2020 σημείωσαν αύξηση κατά 2% και κυριαρχούν στις διεθνείς αγορές αφού οι εξαγωγές αντιπροσωπεύουν πλέον το 84% των συνολικών πωλήσεων.

Αναλυτικότερα για την πρώτη μεταποίηση:
• Οι πωλήσεις προϊόντων έλασης τo 2020, παρ’ ότι παρέμειναν στα ίδια επίπεδα με το 2019, αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος του κλάδου (67% των συνολικών πωλήσεων της α΄μεταποίησης του κλάδου). Με τα ιδιαίτερα ποιοτικά προϊόντα και τις σύγχρονες γραμμές παραγωγής είναι ο πιο εξωστρεφής υπο-κλάδος,αφού το 88% της παραγωγής εξάγεται στις διεθνείς αγορές.

• Ο κλάδος της διέλασης συνέχισε την ανάκαμψή του και οι συνολικές πωλήσεις προϊόντων διέλασης το 2020 σημείωσαν αύξηση κατά 5,5% περίπου σε σχέση με το 2019. Η εγχώρια αγορά σημείωσε μείωση μικρότερη του 2% σε σχέση με το 2019. Οι εξαγωγές τέλος που απορρόφησαν το 74% των πωλήσεων αυξήθηκαν εντυπωσιακά κατά 8% περίπου σε σχέση με το 2019και κατευθύνθηκαν κυρίως στις απαιτητικές αγορές της Δυτικής Ευρώπης. Στην αύξηση αυτή συνέβαλε και η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επιβολή δασμών antidumping στις εισαγωγές προϊόντων διέλασης από την Κίνα. Η κύρια χρήση που απευθύνονται τα προϊόντα διέλασης είναι η οικοδομή τόσο στην εγχώρια αγορά (84%) όσο και στις εξαγωγές (45%), αξιοποιώντας τα διεθνώς πιστοποιημένα συστήματα αλουμινίου των Ελληνικών εταιρειών.