Το ποσοστό των επισκεπτών στη χώρα μας εκτιμάται πως θα παρουσιάσει αύξηση κατά 3,3% για το 2020, έτος το οποίο αναμένεται πως θα σηματοδοτήσει μία δυναμική έναρξη για την νέα δεκαετία στον τομέα του τουρισμού και κατ’ επέκταση στον κατασκευαστικό κλάδο.

Η ALUMIL πρωταγωνιστεί στις επερχόμενες εξελίξεις, αναλαμβάνοντας σε 8 αεροδρόμια της χώρας τον εκσυγχρονισμό των υποδομών αναφορικά με τα αρχιτεκτονικά συστήματα αλουμινίου, στα πλαίσια του τόσο του κρατικού πλάνου όσο και του επενδυτικού προγράμματος της εταιρείας Fraport Greece που εκπονήθηκε για τα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας.

Σύμφωνα λοιπόν με το πλάνο, άμεσες αλλά και σε βάθος χρόνου εργασίες αναμένονται να πραγματοποιηθούν, προκειμένου να επιτευχθεί ο εκμοντερνισμός των υποδομών των ελληνικών αεροδρομίων. Ο σκοπός είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αύξηση του αριθμού των επισκεπτών και επιβατών, προσφέροντάς τους τη βέλτιστη δυνατή ταξιδιωτική εμπειρία.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα μεγάλο πλάνο ανάπτυξης, κατά το οποίο το σύνολο των επενδύσεων από τη Fraport Greece μέχρι το 2021 θα αγγίξει το συνολικό ποσό των 330 εκατ. ευρώ.

Τα προϊόντα της ALUMIL επιλέχθηκαν ως η βέλτιστη λύση για να καλύψει τις ανάγκες αναβάθμισης. Η συμμετοχή της ALUMIL αναμένεται καίρια στην επίτευξη του σκοπού που επιδιώκεται, καθώς η εμπειρία των επιβατών τόσο κατά την άφιξη και αναχώρηση, αλλά και κατά τη διάρκεια αναμονής, θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν καλύτερη.

Τα κορυφαία συστήματα αλουμινίου της εταιρείας, που έρχονται με μία συσσωρευμένη τεχνογνωσία άνω των 30 χρόνων, εξασφαλίζουν στον μέγιστο βαθμό του επιτρεπτού την μείωση των εξωτερικών ήχων των αεροσκαφών που μεταφέρεται στο εσωτερικό, ενώ ταυτόχρονα χάρη στα μεγάλα ανοίγματα επιτρέπουν τη θέα προς τον εναέριο χώρο. Επιπλέον, οι εξωτερικές συνθήκες με τις ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες κατά τους θερινούς μήνες και τις συνεχώς μεταβαλλόμενες καιρικές συνθήκες το χειμώνα, δεν «προσβάλουν» το εσωτερικό, προστατεύοντας τους ταξιδιώτες.

Σε 8 αεροδρόμια σε όλη τη χώρα, επιλέχθηκαν ορισμένα από τα κορυφαία συστήματα και προϊόντα αλουμινίου που διαθέτει η εταιρεία, διακεκριμένα για τις επιδόσεις τους αλλά και την αισθητική που προσφέρουν.

Το ανυψούμενο συρόμενο σύστημα SUPREME S700, εκπροσωπεί τη νέα γενιά αναβαθ- μισμένων συστημάτων της ALUMIL για την κάλυψη πολύ μεγάλων ανοιγμάτων με εντυπωσιακά χαρακτηριστικά. Το σύστημα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες τάσεις της «διάφανης» αρχιτεκτονικής, συνδυάζοντας υψηλή ενεργειακή απόδοση, ασφάλεια και μοντέρνα εμφάνιση. Ο εκλεπτυσμένος σχεδιασμός και το πλήθος καινοτομιών που ενσωματώνει το καθιστούν ιδανική λύση για την ενίσχυση του φυσικού φωτισμού, ικανοποιώντας ακόμη και τις πιο απαιτητικές προδιαγραφές.

Στην κατηγορία των ανοιγόμενων συστημάτων, η προτίμηση των μηχανικών εστιάστηκε σε δύο θερμομονωτικά της σειράς ALUMIL SMARTIA, και πιο συγκεκριμένα στα SMARTIA S67 & SMARTIA M11000. Οι θερμομονωτικές τους επιδόσεις ανταποκρίνονται στον ΚΕΝΑΚ, χρήζοντάς τα κατάλληλα για εφαρμογή σε κάθε κλιματική ζώνη. Παράλληλα, διακρίνονται για την κατασκευαστική ευελιξία που προσφέρουν στις σχεδιαστικές απαιτήσεις ενός έργου και για το υπέροχο design που αναβαθμίζει την αισθητική του χώρου.

Για λόγους ενίσχυσης του φυσικού φωτισμού του χώρου και προκειμένου ταυτόχρονα να διατηρηθεί η λειτουργικότητα στο μέγιστο, επιλέχθηκε να τοποθετηθεί το υαλοπέτασμα SMARTIA M7. Το συγκεκριμένο προϊόν της ALUMIL, διακρίνεται τόσο για την υψηλή ηχομόνωση και εξαιρετική ενεργειακή απόδοση που προσφέρει, όσο και για την αυξημένη στατικότητα και λειτουργικότητα σε ακραία φυσικά φαινόμενα, όπως αυτά που αντιμετωπίζει η πλειοψηφία των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας.

Υψηλής ποιότητας και ευρείας ποικιλίας σύνθετα πάνελ αλουμινίου με γέμιση πολυαιθυλένιου (4mm), γνωστά ως J-Bond M7000, επιλέχθηκαν για να «ντύσουν» επιφάνειες των κτιριακών υποδομών. Τα πάνελ της ALUMIL αποτελούν ιδανική λύση για εξωτερικές επενδύσεις και εσωτερικές διακοσμήσεις κτιρίων, καθώς και για ένα αναρίθμητο σύνολο εφαρμογών λόγω των προδιαγραφών και της ευκολίας μορφοποίησης τους.

Επιπρόσθετα, έχουν χρησιμοποιηθεί το SMARTIA M10800 θερμομονωτικό σύστημα αίθριου, για μέγιστο φυσικό φωτισμό και ενοποίηση του εξωτερικού με το εσωτερικό περιβάλλον, καθώς και το σύστημα σκίασης SMARTIA M5600, με ελλειπτικές περσίδες για ελεγχόμενη σκίαση και φυσικό φωτισμό.

Τα περιφερειακά αεροδρόμια που βρίσκονται εντός του πλάνου εκσυγχρονισμού, προβλέπεται να δεχθούν πολλές και καίριες αλλαγές.

Το αεροδρόμιο της Καβάλας «Μ. Αλέξανδρος», επεκτείνει τον τερματικό του σταθμό κατά 2.029 τ.μ. με παράλληλα αναδιαμόρφωση αυτού και αύξηση των σταθμών Check-in κατά 20% (από 8 σε 10).

Η επέκταση του τερματικού σταθμού κατά 10.294 τ.μ. και η ανακαίνιση του υπάρχοντος αποφασίστηκε για το αεροδρόμιο «Ι. Καποδίστριας» της Κέρκυρας. Οι σταθμοί Check-in αυξάνονται από 22 σε 28 (+27%), οι πύλες από 9 σε 12 (+33%) και τα σημεία ασφαλείας και ελέγχου του αεροδρομίου από 6 σε 8 (+33%).

Το αεροδρόμιο της Μυτιλήνης «Οδ. Ελύτης» αυξάνεται κατά 185% στη συνολική έκτασή του και κατά 29% στους σταθμούς Check-in (από 7 σε 9).

Συνολική αύξηση 50% του αεροσταθμού, δηλαδή επέκταση που αγγίζει τα 13.350 τ.μ., και την ανέγερση νέου τμήματος προβλέπει ο σχεδιασμός του αεροδρομίου της Μυκόνου. Ταυτόχρονα αυξάνονται οι σταθμοί Check-in κατά 13% (από 12 σε 16), κατά 17% ο συνολικός αριθμός πυλών (από 6 σε 7) και κατά 25% τα σημεία ασφαλείας και ελέγχου (από 4 σε 5).

Ο σχεδιασμός του αεροδρομίου Σκιάθου «Α. Παπαδιαμάντης» προβλέπει την επέκταση και αναδιαμόρφωση του τερματικού σταθμού με 39% αύξηση της συνολικής έκτασης του αεροσταθμού σε 9.511 τ.μ. με την επέκταση υπαρχόντων κτιρίων. Επίσης, στο 11% προβλέπεται η αύξηση των σταθμών Check-in (από 9 σε 10), 33% η αύξηση του συνολικού αριθμού πυλών (από 3 σε 4) και ο διπλασιασμός των ζωνών παραλαβής αποσκευών (από 1 σε 2).

Στην αναδιοργάνωση των εσωτερικών χώρων και του χώρου αναχωρήσεων του αεροσταθμού προβαίνει το αεροδρόμιο των Χανίων «I. Δασκαλογιάννης».  Οι πύλες του αεροδρομίου αυξάνονται από 8 σε 10 (+25%) και διπλασιάζονται τα σημεία ασφαλείας και ελέγχου (από 4 σε 8).

Τέλος, ιδιαίτερα σημαντικό είναι να αναφερθεί πως εκτός του επενδυτικού πλάνου της Fraport, τον εκσυγχρονισμό με τα συστήματα της ALUMIL δέχονται και τα περιφερειακά αεροδρόμια του Ηρακλείου Κρήτης και των Ιωαννίνων.

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΗΚΑΝ
SMARTIA M7
Ολοκληρωμένο σύστημα για υαλοπετάσµατα υψηλής ενεργειακής απόδοσης, το οποίο προσφέρει ποιοτικές κατασκευές µε άριστη σχέση τιµής- ποιότητας και απαντά σε όλες τις απαιτήσεις στατικής και ασφάλειας.

SMARTIA M5600
Σύστημα περσίδων σκίασης ιδανικό για τη σκίαση και τον ελεγχόμενο φυσικό φωτισμό κτιρίων, μέσω καλαίσθητων περσίδων ελλειπτικού σχεδιασμού.

SMARTIA S67
Προηγμένο ανοιγόμενο σύστημα το οποίο συνδυάζει υψηλή θερμομόνωση μαζί με υψηλή κατασκευαστική ευελιξία, εξαιρετικό σχεδιασμό, καθώς και προστασία έναντι διαρρήξεων επιπέδου RC3.

SMARTIA M10800
Ολοκληρωμένο σύστημα για αίθρια και γυάλινες στέγες, κατάλληλο για στιβαρές κατασκευές σε οποιαδήποτε γεωμετρία (π.χ. πυραμίδες, θόλους).

SMARTIA M11000
Ανοιγόµενο-ανακλινόµενο θερµοµονωτικό σύστηµα που µπορεί να καλύψει κάθε αισθητική απαίτηση χάρη στη µεγάλη ποικιλία των προφίλ µε διαφορετικό design.

SUPREME S700
Ανυψούµενο-συρόµενο σύστημα που αποτελεί μία εξαιρετική λύση για έργα υψηλών προδιαγραφών με εκτενείς γυάλινες επιφάνειες, συνδυάζοντας υψηλή ενεργειακή απόδοση, ασφάλεια και µοντέρνα εμφάνιση.

SMARTIA J-Bond
Υψηλής ποιότητας και ευρείας ποικιλίας σύνθετα πάνελ αλουµινίου µε γέμιση πολυαιθυλένιου, τα οποία αποτελούν ιδανική λύση για εξωτερικές επενδύσεις και εσωτερικές διακοσμήσεις κτιρίων, καθώς και για ένα αναρίθμητο σύνολο εφαρμογών.