Στα πλαίσια του αφιερώματος που πραγματοποίησε το ηλεκτρονικό περιοδικό Build με θέμα το Αλουμίνιο, ο Πρόεδρος της ΕΕΑ κος Γιώργος Μεντζελόπουλος απαντά σε ερωτήματα που τέθηκαν για τα πλεονεκτήματα του αλουμινίου, ως δομικό υλικό, τη θέση που βρίσκεται σε σχέση με άλλα δομικά υλικά στον ελληνικό χώρο. Επίσης, ποια θα είναι η πορεία του τα επόμενα χρόνια στα πλαίσια της πράσινης ματάβασης και ποιες ενέργειες θα υλοποιήσει η ΕΕΑ για να βοηθήσει στην εξέλιξη του κλάδου του αλουμινίου.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του αλουμινίου σε σχέση με άλλα δημοφιλή δομικά υλικά;
Στην εποχή μας θέματα όπως η προστασία του περιβάλλοντος, η ανακύκλωση, το χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα και η διάρκεια ζωής των προϊόντων, η εξοικονόμηση ενέργειας, η προστασία από τη φωτιά, αποκτούν όλο και μεγαλύτερη βρύτητα στην καθημερινότητά μας.
Το αλουμίνιο ως υλικό ικανοποιεί πλήρως τις απαιτήσεις αυτές,
το αλουμίνιο είναι το κατ’ εξοχήν βιώσιμο υλικό, ως μη τοξικό, πλήρως ανακυκλώσιμο και επαναχρησιμοποιούμενο με ελάχιστο ενεργειακό κόστος. Επίσης το αλουμίνιο έχει υψηλό δείκτη πυραντοχής. Πρακτικά, πρόκειται για ένα υλικό που δεν καίγεται. Σε περίπτωση πυρκαγιάς, καθυστερεί ή αποτρέπει τη μετάδοση και δεν εκπέμπει βλαβερά αέρια κατά την καύση.

Τα κουφώματα αλουμινίου διαθέτουν πληθώρα πλεονεκτημάτων που τα κάνει να ξεχωρίζουν έναντι των ανταγωνιστικών προϊόντων. Είναι φιλικά προς το περιβάλλον, συμβάλλουν καθοριστικά στην εξοικονόμηση ενέργειας, προσφέρουν ασφάλεια και πρακτικά απεριόριστη σχεδιαστική ευελιξία, σε ποικιλία αποχρώσεων και υφών, με αποτέλεσμα να ανταποκρίνονται τόσο στις παραδοσιακές όσο και στις σύγχρονες αρχιτε- κτονικές απαιτήσεις.

Έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής, κατά την οποία η λειτουργικότητά τους παραμένει σταθερά υψηλή. Οι επιφανειακές κατεργασίες βαφής και ανοδίωσης που γίνονται στα προφίλ αλουμινίου τα θωρακίζουν και τα προστατεύουν από τη διάβρωση με αποτέλεσμα να μην χρειάζονται ιδιαίτερη συντήρηση. Αντέχουν σε όλες τις καιρικές συνθήκες και ανταποκρίνονται με επιτυχία ακόμα και σε περιοχές με έντονες κλιματολογικές διακυμάνσεις.

Τα ελληνικά συστήματα αλουμινίου είναι πιστοποιημένα από διεθνή ινστιτούτα σύμφωνα με τα υψηλότερα πρότυπα και τέλος σημαντική είναι η συνεισφορά τους στην οικονομία της χώρας, μια και τα ελληνικά συστήματα αλουμινίου σχεδιάζονται και κατα- σκευάζονται εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα.

, Γιώργος Μεντζελόπουλος: “To αλουμίνιο θα  συνεχίσει να κυριαρχεί  ως δομικό υλικό”, Κτίσμα & Αλουμίνιο

Ποια είναι, αυτή τη στιγμή, η θέση του αλουμινίου ως δομικού υλικού στον ελληνικό χώρο (είναι λίγο/αρκετά/πολύ διαδεδομένο ή είναι πίσω στις προτιμήσεις του κατασκευαστικού κλάδου σε σχέση με άλλα υλικά δόμησης);
Το αλουμίνιο έχει καθιερωθεί στη συνείδηση του Έλληνα καταναλωτή αλλά και του μηχανικού ή αρχιτέκτονα ως ιδανικό δομικό υλικό. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι τα κουφώματα αλουμινίου επιλέγονται από το 75% των καταναλωτών.

Η προτίμηση αυτή οφείλεται στα πλεονεκτήματα του αλουμινίου ως δομικού υλικού σε σχέση με τα ανταγωνιστικά υλικά, όπως αυτά προαναφέρθηκαν, αλλά και την εξέχουσα θέση των επιχειρήσεων του κλάδου. Η αυξημένη ζήτηση είναι επίσης άρρηκτα συνδεδεμένη με την καινοτομία που εφαρμόζουν οι επιχειρήσεις του κλάδου για τη συνεχή εξέλιξη των συστημάτων.

Ο κλάδος, μέσα σε δύσκολες και μεταβαλλόμενες συνθήκες και συγκυρίες που έφερναν όλους διαρκώς αντιμέτωπους με νέες προκλήσεις, προχώρησε, διατηρώντας πρωτοποριακή θέση. Με εφόδια τις συνεχείς επενδύσεις και την τεχνογνωσία αποτελεί σημείο αναφοράς στην ελληνική αγορά όσον αφορά στον τομέα της κατασκευής/οικοδομής, αλλά και πυλώνα της εγχώριας οικονομίας, με τα προϊόντα του να αποτελούν έναν από τους καλύτερους πρεσβευτές της χώρας μας στο εξωτερικό.

Πώς προβλέπετε την πορεία του αλουμινίου ως δομικού υλικού στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια;
Το αλουμίνιο κυριαρχεί και θα συνεχίσει να κυριαρχεί ως δομικό – και όχι μόνο – υλικό στη χώρα μας.
Γενικά στα πλαίσια της πράσινης μετάβασης σε μια καθαρή κυκλική οικονομία, το αλουμίνιο κατέχει σημαντική θέση για ένα βιώσιμο μέλλον. Παίζει σημαίνοντα ρόλο για τη βιωσιμότητα τόσο των νέων κτηρίων όσο και την ανακαίνιση των παλαιότερων. Έτσι αναμένουμε τη σταθερή αύξηση της χρήσης του αλουμινίου σε κάθε είδους κατασκευή και φυσικά στα νέα κτήρια με τις υψηλές ποιοτικές απαιτήσεις.

Ο στόχος εξοικονόμησης ενέργειας που έχει τεθεί στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα αποτελεί την κινητήριο δύναμη για περαιτέρω αύξηση της ζήτησης. Πρακτικά, όπως όλοι πλέον γνωρίζουμε, σημαίνει ενεργειακή αναβάθμιση σε κατά μέσο όρο 60.000 κτήρια/κτιριακές μονάδες κάθε χρόνο για την επόμενα έτη, γεγονός που θα έχει έντονη θετική επίδραση στον κλάδο της οικοδομής και των κατασκευών.
Ο κλάδος αλουμινίου και ειδικότερα οι διελάσεις/παραγωγοί συστημάτων αλουμινίου και οι κατασκευαστές αναμένεται να επωφεληθούν από αυτή την αύξηση της ζήτησης και στόχος είναι να αυξηθεί και το μερίδιο που κατέχει το αλουμίνιο στην αγορά. Επιπλέον η χώρα μας, βρίσκεται σε αναπτυξιακή τροχιά με τον κατασκευαστικό κλάδο να παίζει σημαντικό ρόλο. Εκτελούνται και έχουν δρομολογηθεί μεγάλα έργα, τα οποία θα δημιουργήσουν αύξηση της ζήτησης.

, Γιώργος Μεντζελόπουλος: “To αλουμίνιο θα  συνεχίσει να κυριαρχεί  ως δομικό υλικό”, Κτίσμα & Αλουμίνιο

Ποιες ενέργειες υλοποιεί/θα υλοποιήσει η Ελληνική Ένωση Αλουμινίου για να βοηθήσει στην εξέλιξη του κλάδου του αλουμινίου στην χώρα μας;
Η ΕΕΑ έχει ως σταθερή επιδίωξη την προβολή της χρήσης, τη διεύρυνση και την αύξηση της ζήτησης των ελληνικών προϊόντων από αλουμίνιο. Πρόσφατα διοργανώθηκε η 11η κλαδική έκθεση «Ελληνικό Αλουμίνιο», με μεγάλη επιτυχία όπως αυτή καταγράφηκε από το πλήθος των επισκεπτών, το έντονο εμπορικό ενδιαφέρον και την υψηλού επιπέδου παρουσίαση των προϊόντων, που ικανοποιούν τις υψηλές απαιτήσεις του καταναλωτή, από την πλευρά των εκθετών.

Από την ίδρυσή της η ΕΕΑ δρα με βασικό στόχο τη στήριξη των προσπαθειών για την ποιοτική αναβάθμιση των προϊόντων, των διαδικασιών, των υπηρεσιών και του ανθρώπινου δυναμικού του κλάδου. Μέσω της ΕΕΑ ΑΜΚΕ, του εκτελεστικού της βραχίονα σε θέματα πιστοποίησης, συμβάλει ενεργά στην αναβάθμιση των ποιοτικών χαρακτηριστικών των προϊόντων αλουμινίου που παράγονται στην Ελλάδα και εξάγονται σε όλο τον κόσμο.

Ήδη επί σειρά ετών η ΕΕΑ ΑΜΚΕ είναι διαπιστευμένος Φορέας Πιστοποίησης για προϊόντα και διεργασίες για τα σήματα βαφής αλουμινίου Qualicoat και ανοδίωσης Qualanod.

Η επιφανειακή επεξεργασία του αλουμινίου είναι πολύ σημαντική επειδή διασφαλίζει όχι μόνο το επιθυμητό αισθητικό αποτέλεσμα αλλά κυρίως την προστασία από τη διάβρωση και άρα την αντοχή στο χρόνο.

Τα διεθνή σήματα Qualicoat και Qualanod διασφαλίζουν σταθερή ποιότητα για τον τελικό καταναλωτή και προστιθέμενη αξία για τον παραγωγό. Αποτελούν εργαλείο στις εξαγωγές ελληνικών προϊόντων αλουμινίου στην παγκόσμια αγορά, εξασφαλίζοντας την πρόσβαση σε αυτές μέσω της αναγνωρισιμότητάς τους και δεδομένου του ότι λειτουργούν και σαν προαπαιτούμενα/ προδια- γραφές από τους πελάτες.

Πέρα από την πιστοποίηση των προϊόντων, η ΕΕΑ, εκκινώντας από το γεγονός ότι την τελική εικόνα του αλουμινίου στον καταναλωτή την δίνει ο επαγγελματίας τεχνίτης κατασκευών αλουμινίου σε συνεργασία πάντοτε με τους άλλους φορείς του κλάδου δημιούργησε Σχήμα Πιστοποίησης για τους τεχνίτες κατασκευής συστημάτων αλουμινίου.

Σήμερα, η ΕΕΑ ΑΜΚΕ βρίσκεται στη διαδικασία της πιλοτικής εφαρμογής αυτού του σχήματος πιστοποίησης πριν υποβάλλει τον φάκελλο στον ΕΣΥΔ για να διαπιστευθεί ως Φορέας Πιστοποίησης Προσώπων ως προς ΕΛΟΤ EN ISO/IEC 17024.

Η πιστοποίηση, μέσω της τεκμηρίωσης των γνώσεων και δεξιοτήτων που απαιτούνται για την άσκηση του επαγγέλματος, θα ισχυροποιήσει τη θέση των επαγγελματιών του χώρου απέναντι στις αναμενόμενες προκλήσεις και θα ενισχύσει το αίσθημα εμπιστοσύνης στην αγορά. Η πιστοποίηση είναι ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τον Έλληνα Κατασκευαστή Συστημάτων Αλουμινίου στη νέα εποχή που έρχεται.

Πηγή: build