Απρόσμενη ανθεκτικότητα έχει επιδείξει το αλουμίνιο το τελευταίο διάστημα, παρά τις κακές προοπτικές ζήτησης και την αυξανόμενη προσφορά.

Η πτωτική τάση προβλέπεται να συνεχιστεί μεσοπρόθεσμα, αλλά μακροπρόθεσμα ενδέχεται να αποφευχθεί η κατρακύλα, καθώς η πορεία ανάκαμψης μετά την πανδημία του κορωνοϊού αποδεικνύεται ασύμμετρη.

Το αλουμίνιο έδειξε τάσεις ανάκαμψης κατά τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου του 2020, παρά τα αυξανόμενα αποθέματα (LME) και ένα ευρέως αναμενόμενο πλεόνασμα αγοράς. Σε σύγκριση με κάποια από τα άλλα βιομηχανικά μέταλλα, η πρόσφατη πορεία ανάκαμψης του αλουμινίου φαίνεται ότι ακολουθεί περισσότερο ένα σχήμα U. Έχοντας δηλαδή περάσει έναν ολόκληρο μήνα στον πάτο, το αλουμίνιο LME φάνηκε αρχικά απρόθυμο να ακολουθήσει μια πορεία ανόδου σε σχήμα V.

Kατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους που διανύουμε αυτή τη στιγμή, το αλουμίνιο έχει ο ίδιο μακροοικονομικό υπόβαθρο με τον χαλκό, συμπεριλαμβανομένων των αρνητικών θεμάτων του δολαρίου και της αμερικανικής εμπορικής ρητορικής που σχετίζεται με τις εκλογές. Το αλουμίνιο πρωταγωνιστούσε πάντα στο εμπορικό προσκήνιο, και πρόσφατα βρέθηκε ξανά στο επίκεντρο, με αφορμή τις αμερικανικές δασμολογικές απειλές για τις καναδικές εξαγωγές.

Επίσης, το αλουμίνιο συνεχίζει να απειλείται από ένα πολύ πιο δυσμενές περιβάλλον για το παγκόσμιο εμπόριο του μετάλλου, σε άλλες αγορές, όπως η ΕΕ και η Κίνα.

Το πλεόνασμα της αγοράς συνεχίζει να τροφοδοτείται από τις αδύναμες προοπτικές ζήτησης και την αύξηση της παραγωγής, και μάλιστα αναμένονται άλλα 1,8 εκατομμύρια να προστεθούν στο συνολικό απόθεμα μέχρι το τέλος του έτους. Έτσι, είναι δύσκολο να διατηρούμε την αισιοδοξία μας για το αλουμίνιο. Ωστόσο, όσο αντιφατικό κι αν ακούγεται αυτό, είναι εξίσου δύσκολο να προβλέψουμε μια περαιτέρω βραχυπρόθεσμη πτωτική πορεία.

Η τιμή του αλουμινίου LME στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών μηνών
Την Τετάρτη 8 Ιουλίου, η τιμή του αλουμινίου στο London Metal Exchange (LME) έκλεισε στο υψηλότερο σημείο του τελευταίου τριμήνου (δηλαδή από τις 16 Μαρτίου), σημειώνοντας αύξηση κατά 1,8% από το κλείσιμο της προηγούμενης ημέρας στα 1.665 δολάρια ανά τόνο. Αυτό συνέβη λόγω του υψηλού όγκου συναλλαγών που έλαβε χώρα εκείνη την ημέρα.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια αλουμινίου LME ενισχύθηκαν από την εκροή 4.975 τόνων προς την Ασία. Ορισμένοι αναλυτές ισχυρίζονται ότι η κίνηση μπορεί να αποδοθεί σε βραχυπρόθεσμη κάλυψη, με θετικά οικονομικά δεδομένα από την Κίνα και αύξηση της παραγωγής αυτοκινήτων σε χώρες που βγαίνουν τώρα από την καραντίνα λόγω του κορωνοϊού.

Τα υπόλοιπα βασικά μέταλλα, με εξαίρεση τον μόλυβδο, εξακολουθούν να διατηρούν χαμηλά τριών μηνών στο LME.

, Ανθεκτικότητα του Αλουμινίου, Παρά τις Ποικίλες Προκήσεις, Κτίσμα & Αλουμίνιο

Προς το παρόν δεν προβλέπεται πτώση της ζήτησης
Η ασύμμετρη πορεία ανάκαμψης από την πανδημία Covid-19 που ακολουθείται σε όλο τον κόσμο, έχει προκαλέσει, όπως είδαμε, κάποια σύγχυση στην αγορά αλουμινίου του Λονδίνου. Αν και βέβαια η δυναμική της αγοράς επηρεάζεται από το εμπόριο, οι τιμές αγοράς του Λονδίνου και της Σαγκάης είναι επίσης αλληλοεξαρτώμενες. Το αλουμίνιο LME διατηρεί μια τιμή κοντά στα 1.600 δολάρια από τα τέλη Μαΐου. Υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που επηρεάζουν έντονα το αλουμίνιο, το οποίο θα μπορούσε να παγιδευτεί βραχυπρόθεσμα σε μια αγορά περιορισμένης εμβέλειας.

Για παράδειγμα, ο παράγοντας Κίνα: Δεδομένου ότι οι χώρες που καταναλώνουν αλουμίνιο εξακολουθούν να βρίσκονται σε διαδικασία επαναλειτουργίας των εργοστασίων τους, η αισιοδοξία για τη ζήτηση που θα υπάρξει, θα μπορούσε να επικρατήσει της ανησυχίας για τυχόν πλεονάσματα. Δεν είναι ξεκάθαρο, όμως, το πώς θα κινηθεί η ζήτηση στην Κίνα μετά τον Covid-19, ή εάν η ζήτηση αυτή θα είναι βιώσιμη βραχυπρόθεσμα.

Επίσης, η οικοδομή εξακολουθεί να δείχνει μια ανάκαμψη, και υπάρχει ελπίδα για ισχυρότερη ζήτηση αλουμινίου, αλλά και χαλκού στην Κίνα. Οι πωλήσεις σε ορισμένα καταναλωτικά προϊόντα και οι πωλήσεις αυτοκινήτων διατηρήθηκαν σε ικανοποιητικά επίπεδα, γεγονός που επιτρέπει την αισιοδοξία για την πορεία της ζήτησης στο άμεσο μέλλον.

Πτώση τιμών LME έως το τέλος του έτους
Εν τω μεταξύ, η αγορά συνεχίζει να αναμένει ένα ακόμη χαλαρότερο περιβάλλον ρευστότητας και πακέτα δημοσιονομικών κινήτρων για τους επόμενους μήνες. Για το υπόλοιπο του έτους, οι τιμές, κατά μέσο όρο, προβλέπεται να κυμαίνονται σε επίπεδα χαμηλότερα από τα τρέχοντα – δηλαδή προς τα 1.570 δολάρια / τόνο, αν και κάποιες παροδικές αυξήσεις της τάξης των 1.650 δολαρίων / τόνο είναι πιθανές.

Παράγοντες που πρέπει να συνυπολογιστούν
Ορισμένοι παράγοντες της αγοράς θα μπορούσαν ενδεχομένως να ξεδιπλωθούν και προς τις δύο κατευθύνσεις φέτος, επηρεάζοντας την τιμή του αλουμινίου είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω:
Η ζήτηση για αλουμίνιο στην Κίνα προβλέπεται να διατηρηθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα, υποστηριζόμενη είτε από τις εισαγωγές είτε από το εμπορικό απόθεμα στο εσωτερικό της χώρας.
Οι εξαγωγές ημικατεργασμένων προϊόντων αλουμινίου ακολουθούν πτωτική πορεία, και αναμένεται περαιτέρω μείωσή τους που, σε συνδυασμό με τη μείωση των εξαγωγών άλλων προϊόντων αλουμινίου, θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά την κινεζική κατανάλωση.
Όσον αφορά στον πληθωρισμό κόστους, η επίδρασή του προβλέπεται να μην είναι ιδιαίτερα σημαντική,
Τέλος, ο κορωνοϊός Covid-19 παραμένει η μεγαλύτερη αβεβαιότητα.