Οι τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης αλουμινίου έχουν αποδυναμωθεί το τελευταίο διάστημα μετά από μια άνοδο ρεκόρ στα τέλη Σεπτεμβρίου, λόγω της προοπτικής του Ανταλλακτηρίου Μετάλλων του Λονδίνου (LME) να απαγορεύσει το ρωσικό μέταλλο.

Οι τιμές του αλουμινίου έχουν υποχωρήσει κατά 50% από τον Μάρτιο, όταν είχαν εκτοξευτεί σε επίπεδα ρεκόρ, ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η πτώση της ζήτησης από την Κίνα, που αποτελεί τον μεγαλύτερο παραγωγό και καταναλωτή στον κόσμο, έχει επιβαρύνει την αγορά, μαζί με τις αυξανόμενες πιθανότητες για παγκόσμια ύφεση, την ανθεκτικότητα του δολαρίου ΗΠΑ και το επίμονα υψηλό ενεργειακό κόστος, που αυξάνει πολύ το κόστος παραγωγής.

Συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αλουμινίου
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αλουμινίου είναι συμβόλαια παραγώγων βάσει των οποίων ο αγοραστής συμφωνεί με τον πωλητή να παραδώσει μια συγκεκριμένη ποσότητα μετάλλου αλουμινίου σε σταθερή τιμή, σε μια καθορισμένη ημερομηνία στο μέλλον.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αλουμινίου είναι, κατά κύριο λόγο, αντικείμενα διαπραγμάτευσης στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου, στο Χρηματιστήριο Μελλοντικής Εκπλήρωσης της Σαγκάης (SHFE) και στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων (COMEX). Τα τυπικά συμβόλαια αφορούν ποσότητες 25 τόνων μετάλλου. Τα συμβόλαια μπορούν να διευθετηθούν κατά την ημερομηνία λήξης, όταν ο αγοραστής παραλαμβάνει το μέταλλο, ή να διευθετηθούν οικονομικά, όταν ο αγοραστής μεταφέρει μετρητά στον πωλητή κατά την ημερομηνία διακανονισμού.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αλουμινίου του LME θεωρούνται το παγκόσμιο σημείο αναφοράς. Οι έμποροι μπορούν να ανταλλάξουν συμβόλαια για ημερήσιες περιόδους έως τρεις μήνες, εβδομαδιαία έως έξι μήνες ή μηνιαίες συμβάσεις με περιόδους παράδοσης έως 10 έτη. Η τιμή των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης αλουμινίου για τα συμβόλαια LME και COMEX ορίζεταισε δολάρια ΗΠΑ ανά μετρικό τόνο, ενώ τα συμβόλαια SHFE τιμολογούνται σε κινεζικά γουάν ρενμίνμπι ανά μετρικό τόνο.

Οι παραγωγοί και οι καταναλωτές αλουμινίου εμπορεύονται συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για να αντισταθμίσουν τον κίνδυνο αγοράς ή πώλησης φυσικού μετάλλου. Οι παραγωγοί μπορούν να κλειδώσουν τις τιμές για το μέταλλό τους, ενώ οι καταναλωτές μπορούν να εξασφαλίσουν μακροπρόθεσμες τιμές για την προμήθεια για να παρέχουν κάποια βεβαιότητα και σταθερότητα στο μελλοντικό τους κόστος.
Οι έμποροι εμπορευμάτων και οι επενδυτές χρησιμοποιούν συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αλουμινίου για να προσπαθήσουν να επωφεληθούν από τις διακυμάνσεις της αγοράς.

, Αλουμίνιο & LME:  Η ύφεση και το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος  μειώνουν τις προοπτικές μιας αγοράς που κάποτε άνθιζε, Κτίσμα & Αλουμίνιο

Η αστάθεια στην τιμή του αλουμινίου αυξάνεται
Η αγορά συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης αλουμινίου ήταν εξαιρετικά ασταθής το 2022 λόγω της αβεβαιότητας σχετικά με την προσφορά και τη ζήτηση. Η τιμή αναφοράς τριμήνου του αλουμινίου LME ξεκίνησε το έτος στα 2.823,00 δολάρια ανά τόνο και ανέβηκε στα 3.445,00 δολάρια στις 24 Φεβρουαρίου, ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Κατόπιν έφτασε σε υψηλό ρεκόρ πάνω από 4.000 δολάρια στις 7 Μαρτίου, λόγω των αυξανόμενων ανησυχιών ότι οι ρωσικές εξαγωγές αλουμινίου θα υπόκεινται σε κυρώσεις.
Η Ρωσία αντιπροσώπευε το 6% της παγκόσμιας παραγωγής αλουμινίου το 2021. Κάποιες χώρες όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν εφαρμόσει δασμούς στις εισαγωγές ρωσικών προϊόντων αλουμινίου. Υπήρχαν ανησυχίες ότι η ρωσική παραγωγή θα επηρεαζόταν από την απώλεια της πρόσβασης στην αλουμίνα από την Αυστραλία, αλλά η Κίνα αύξησε τις εξαγωγές της αλουμίνας στη Ρωσία για να καλύψει το έλλειμμα.

Η πολιτική της Κίνας κατά την πανδημία Covid προκάλεσε πτώση της ζήτησης αλουμινίου καθώς τα εργοστάσια έκλεισαν για μεγάλες περιόδους, ενώ η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας μείωσε περαιτέρω την κατανάλωση. Ένα ισχυρό δολάριο ΗΠΑ έχει επιβαρύνει τη ζήτηση από αγοραστές με άλλα νομίσματα, καθώς οι δυσμενείς συναλλαγματικές ισοτιμίες έχουν αυξήσει το κόστος του μετάλλου.
Σύμφωνα με την έκθεση της Commodity Futures Trading Commission, το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος μείωσε την παραγωγή αλουμινίου στην Ευρώπη κατά 11,5% το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Η τιμή αλουμινίου LME τριών μηνών μειώθηκε το καλοκαίρι και έφτασε τα 2.103,00 δολάρια ανά τόνο στις 28 Σεπτεμβρίου. Η τιμή ανέβηκε στα 2.360,00 $ στις 6 Οκτωβρίου, λόγω της πιθανότητας να ζητηθεί από το LME η απαγόρευση του ρωσικού μετάλλου από τις αποθήκες του. Ωστόσο, η τιμή υποχώρησε μετά την αρχική αντίδραση της αγοράς, κλείνοντας στα 2.175,50 $ στις 21 Οκτωβρίου. Η αγορά έκλεισε στα 2.236,00 $ στις 28 Οκτωβρίου.

, Αλουμίνιο & LME:  Η ύφεση και το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος  μειώνουν τις προοπτικές μιας αγοράς που κάποτε άνθιζε, Κτίσμα & Αλουμίνιο