Σε νομοθετική πρωτοβουλία σχεδιάζει να προχωρήσει η κυβέρνηση προκειμένου να υπάρξει παράταση στο πλαίσιο προστασίας της α΄κατοικίας. Την ίδια ώρα ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο για μείωση του φετινού ΕΝΦΙΑ, παρά το γεγονός ότι θα υπολογιστεί με βάση τις υπάρχουσες αντικειμενικές αξίες. Η διεύρυνση της περιμέτρου των δικαιούχων της έκπτωσης 40% στο ενοίκιο τόσο για τις επιχειρήσεις που πλήττονται όσο και τους εργαζόμενους σε αυτές των οποίων η σύμβαση εργασίας έχει ανασταλεί, οδηγεί την κυβέρνηση στο να σκέφτεται να προχωρήσει στη μείωση του ΕΝΦΙΑ. «Η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ ξεκινά το Σεπτέμβριο. Όταν θα είναι έτοιμη η νομοθετική ρύθμιση, η κυβέρνηση θα την ανακοινώσει» δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης. Ήδη η ΠΟΜΙΔΑ έχει ζητήσει να υπάρξει μείωση του ΕΝΦΙΑ 25%  για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Στα σενάρια που εξετάζονται είναι η μείωση του ΕΝΦΙΑ να αφορά τους ιδιοκτήτες οι οποίοι θα καταβάλουν εφάπαξ τον φετινό ΕΝΦΙΑ πιθανόν εντός της προθεσμίας πληρωμής της πρώτης δόσης του φόρου ή η μείωση αυτή να αφορά μόνο τους ιδιοκτήτες που εισπράττουν μειωμένα ενοίκια.

Νομοθετική πρωτοβουλία για την προστασία της α’ κατοικίας

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει στην κατάθεση σχετικής νομοθετικής πρωτοβουλίας ώστε να υπάρξει παράταση στο πλαίσιο προστασίας της α΄ κατοικίας η οποία λήγει στις 30 Απριλίου. «Δεν είναι δυνατόν στην περίοδο της κρίσης του κορονοϊού να επιτρέπονται πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας» σχολίασε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Ήδη έχει ξεκινήσει η συζήτηση με την κατάθεση του σχετικού αιτήματος στους θεσμούς για παράταση του πλαισίου έως το τέλος του έτους ή τουλάχιστον μέχρι να τελειώσει η κρίση, στο πλαίσιο της 6ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης. Ωστόσο τα πρώτα μηνύματα δεν είναι θετικά, με τους θεσμούς, έως τώρα, να εμμένουν στην τήρηση των συμφωνηθέντων για άρση δηλαδή της προστασίας της α΄ κατοικίας από την 1η Μαίου και αντικατάσταση του πλαισίου με ένα νέο πτωχευτικό δίκαιο.