Μετά από 700 μέρες διαπραγμάτευσης το συμβόλαιο του αλουμινίου ξαναγράφει τιμές στα επίπεδα των 1930 δολαρίων ανά τόνο.

Η εκλογή του Μπάιντεν, που αναμένεται να λειάνει τους σαρωτικούς δασμούς του προκα- τόχου του στις εισαγωγές αλουμινίου στις ΗΠΑ, η εκ νέου αναπτυξιακή πορεία της Κίνας και κυρίως η επερχόμενη αλματώδης ανάπτυξη της ηλεκτροκίνη- σης στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία θα θέσει το αλουμίνιο σε περίοπτη θέση στη βιτρίνα των μεταλλευμάτων. Η ρότα του συμβολαίου μετά το διπλό πυθμένα της περασμένης άνοιξης στα 1429 δολάρια, είναι κάτι περισσότερο από εμφανής.

O δε διαγραμματικός στόχος της εν εξελίξει ανοδικής κίνησης παρουσιάζεται ψηλότερα από το ορόσημο των 2000 δολαρίων. Το εναρκτήριο λάκτισμα θα δοθεί από την ανοδική καταστρατήγηση των 1933 δολαρίων. Εάν μάλιστα αναγνωρίζαμε την ύπαρξη ενός ελαφρώς παραμετροποιημένου σχηματισμό cup and  handle από το περσινό καλοκαίρι  τότε η ανοδική διάσπαση του χείλους στα 1836 δολάρια μπορεί να προσθέσει ανοδικά το βάθος της κούπας προσδίδοντας τιμές πέριξ των 2400 δολαρίων.

Η ινδικός όμιλος Hindalco Industries (HALC) είναι από τους μεγαλύτερους παγκόσμιους παραγωγούς αλουμι- νίου και προϊόντων αλουμινίου, καθώς και χαλκού. Ο όμιλος πραγματοποιεί σημαντικές πωλήσεις  σε διάφορους κλάδους, όπως αυτοκίνητα και μεταφορές, κτίρια και κατασκευές, βιομηχανικές εφαρμογές, φαρμακευτικά προϊόντα και συσκευασίες.

Η τιμή της μετοχής συναλλάσσεται στις 208,6 ινδικές ρουπίες (2,367 ευρώ). Διαγραμματικά η μετοχή έχει μόλις πραγματοποιήσει την ανοδική τμήση της μακροπρόθεσμης καθοδικής γραμμής τάσης “S” στα 195 και ετοιμάζεται να πετάξει προς την πρώτη αντίσταση των 220 ινδικών ρουπίων (INR). Στατιστικά όταν επιβεβαιώνεται η ανοδική διάσπαση ενός τέτοιου μεγάλου σχηματισμού η ώθηση στη τιμή λαμβάνεται με υψηλή γωνία ανοδικής κλίσης. Αλλαγή σελίδας δείχνει ότι ετοιμάζεται να κάνει και ο τεχνικός δείκτης Σχετικής Ισχύος (RSI) αρπάζοντας ανοδικά το επίπεδο του 60.

Η κινέζικη Hongqiao (1378), είναι μια εταιρεία συμμετοχών που έχει ως βασικό αντικείμενο την παραγωγή και κατασκευή προϊόντων αλουμινίου  κυρίως στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας , στο Χονγκ Κονγκ και σε υπερπόντιες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Βρετανικών Παρθένων Νήσων, της Ινδονησίας και των νήσων Cayman. Εδώ η τιμή της μετοχής συναλλάσσεται 6,17 δολάρια Χονγκ Κονγκ (0,6748 ευρώ).

, Το Αλουμίνιο σε περίοπτη θέση στην βιτρίνα μεταλλευμάτων, Κτίσμα & Αλουμίνιο
Τεχνικά η μετοχή του ομίλου έχει πραγματοποιήσει μια τριπλή ανοδική τμήση διασπώντας τη καθοδική γραμμή τάσης “E”, το οριζόντιο επίπεδο αντίστασης στα 5  δολάρια Χονγκ Κονγκ (HKD) και τον απλό κινητό μέσο των 55 εβδομάδων.  Το γεγονός αυτό εκτός από το  ότι έχει δώσει σημαντική ώθηση στη τιμή της μετοχής τοποθετεί και ως αρχική τιμή στόχο την περιοχή των 6,80 HKD. Η μέχρι τώρα πάντως κυματική κίνηση δείχνει ότι η άνοδος δε θα σταματήσει στα 6,80 αλλά είναι πολύ πιθανό να συνεχιστεί προς τα 8 HKD.

Η αμερικανική εταιρεία Alcoa (AA)  δραστηριοποιείται στην παραγωγή βωξίτη, αλουμίνας και αλουμινίου διαφόρων προϊόντων χύτευσης και έλασης. Η μετοχή της  η οποία έχει πέσει από το 2018 σε μια έντονα καθοδική περιδίνηση βυθίζοντας τη τιμή της από τα 60 δολάρια στα 5,16 δολάρια δείχνει ότι μόλις τώρα  ξεφεύγει από το μακροπρόθεσμο καθοδικό στροφέα “Q”  στα 13 δολάρια.  Θετική είναι και η ένδειξη  ανοδικής τμήσης του απλού κινητού μέσου των 55 ημερών μετά από σχεδόν 850 μέρες. Επόμενο ανοδικό βήμα τα  20 και  26 δολάρια.

Προχωράμε με το βρετανικό όμιλο  Rio Tinto (RIO) που έχει ως αντικείμενο την εύρεση, εξόρυξη και επεξεργασία ορυκτών πόρων, όπως  του αλουμινίου, σιδήρου χαλκού και διαμαντιών. Η επιχείρηση αλουμινίου περιλαμβάνει μεταλλεία βωξίτη, παρασκευή αλουμίνας και χυτήρια αλουμινίου. Τα ορυχεία βωξίτη βρίσκονται στην Αυστραλία, τη Βραζιλία και τη Γουινέα.

Παρατηρώντας τώρα διαγραμματικά το ADR της Rio Tinto που διαπραγματεύεται στο NYSE διαπιστώνουμε  την επιθυμία του να έρθει σε μετωπική με το επίπεδο αντίστασης των 64 δολαρίων που το ταλανίζει από το 2011. Ανοδική διαφυγή μετά από πέντε αποτυχημένες  προσπάθειες δραπέτευσης θα προκαλέσει βίαιη ανοδική διαφυγή προς την περιοχή των 76.80 δολαρίων αλλάζοντας έτσι τη μακροπρόθεσμη τάση από πλαγιοκαθοδική σε ανοδική.

Κλείνοντας εύκολα μπορεί κάποιος να καταλάβει ότι πίσω από τις λέξεις κρύβεται και μια από τις κορυφαίες μεταλλουργικές βιομηχανίες παγκοσμίως… το  Αλουμίνιον της Ελλάδος.