Κράματα με εξαιρετικά χαρακτηριστικά και ευρεία εφαρμογή σε πολλούς τομείς, από την αεροναυπηγική μέχρι την αυτοκινητοβιομηχανία και τον καταναλωτικό τομέα.

Το αλουμίνιο, ως ένα από τα πιο διαδεδομένα μέταλλα της σύγχρονης βιομηχανίας, έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στις τεχνολογικές εφαρμογές πολλών τομέων. Έχοντας υψηλή αντοχή, ελαφρύ βάρος και καλές ιδιότητες μεταφοράς θερμότητας και ηλεκτρικής αγωγιμότητας, το αλουμίνιο χρησιμοποιείται ευρέως στην αεροναυπηγική, στην αυτοκινητοβιομηχανία, στην κατασκευή σκαφών και πολλές άλλες. Στην προσπάθεια να βελτιώσουν τις ιδιότητες του αλουμινίου και να δημιουργήσουν προηγμένα υλικά, οι επιστήμονες και οι μηχανικοί έχουν αναπτύξει νεότερα κράματα αλουμινίου, ορισμένα εκ των οποίων είναι εξαιρετικά χρήσιμα σε σύγχρονες βιομηχανικές εφαρμογές.

Τα νεότερα αυτά κράματα αλουμινίου έχουν επανασχεδιαστεί και προσαρμοστεί για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της σύγχρονης βιομηχανίας και τεχνολογίας. Οι καινοτομίες στη σύνθεση και τη διαδικασία παραγωγής τους έχουν βελτιώσει τις μηχανικές και φυσικές ιδιότητες του αλουμινίου.

, Τα σύγχρονα κράματα  αλουμινίου και  οι ιδιότητές τους, Κτίσμα & Αλουμίνιο

Κράμα 7075
Το κράμα αλουμινίου 7075 είναι ένα από τα πιο δημοφιλή κράματα στην αεροναυπηγική βιομηχανία. Χαρακτηρίζεται από υψηλή αντοχή, εξαιρετική σκληρότητα και ανθεκτικότητα στη διάβρωση. Αυτές οι ιδιότητες το καθιστούν κατάλληλο για εφαρμογές όπως αεροσκάφη, ελικόπτερα και δορυφόρους. Επιπλέον, οι προηγμένες τεχνικές κατεργασίας, όπως η θερμική επεξεργασία και η ενίσχυση με στοιχεία όπως ο ψευδάργυρος, βελτιώνουν περαιτέρω τις ιδιότητές του. Με τον ψευδάργυρο ως κύριο στοιχείο του κράματος, το αλουμίνιο αποκτά μια σειρά από ιδιότητες που το καθιστούν κατάλληλο για πολλαπλές εφαρμογές στην αυτοκινητοβιομηχανία και την αεροναυπηγική, αλλά και την ιατρική τεχνολογία και τον εξοπλισμό αναρρίχησης.

Κράμα 6061
Το 6061 είναι επίσης ένα πολύ δημοφιλές κράμα που χρησιμοποιείται σε πολλές εφαρμογές. Είναι γνωστό για την αντοχή του στη διάβρωση και την καλή συνολική ανθεκτικότητά του. Εφαρμόζεται σε αεροναυπηγικά εξαρτήματα, αυτοκίνητα, ποδήλατα και αθλητικό εξοπλισμό. Η συγκολλησιμότητά του και η πλαστικότητά του το καθιστούν ευέλικτο για ποικίλες εφαρμογές.

Κράμα 6082
Το κράμα 6082 είναι γνωστό κυρίως για την αυξημένη αντοχή του. Συχνά αποκαλείται δομικό κράμα αλουμινίου, αφού είναι πολύ δημοφιλές στα δομικά εξαρτήματα. Ο κύριος λόγος που αυτό το κράμα είναι τόσο ανθεκτικό ενώ διαθέτει πολύ υψηλή αντοχή στη διάβρωση, είναι ότι περιέχει μεγάλη ποσότητα μαγγανίου, το οποίο ελέγχει την δομή του κόκκου, καθιστώντας το πιο σταθερό. Χρησιμοποιείται ευρέως σε δομικά εξαρτήματα όπως δοκοί και γέφυρες, αλλά και σε εξαρτήματα μηχανημάτων.

Κράμα 5083
Το κράμα 5083 είναι γνωστό για την ανθεκτικότητα του στα θαλασσινή περιβάλλοντα. Έχει υψηλή αντοχή στη διάβρωση από το αλάτι και είναι ανθεκτικό στην υπεριώδη ακτινοβολία. Επομένως, χρησιμοποιείται ευρέως σε κατασκευές σκαφών, πλοίων και άλλων θαλάσσιων εφαρμογών. Επιπλέον, το κράμα 5083 προσφέρει εξαιρετική ανθεκτικότητα σε υψηλές θερμοκρασίες, καθιστώντας το κατάλληλο για εφαρμογές όπως οι κατασκευές αντλιοστασίων και οι βιομηχανικοί φούρνοι.

, Τα σύγχρονα κράματα  αλουμινίου και  οι ιδιότητές τους, Κτίσμα & Αλουμίνιο

Κράμα 5052
Το αλουμίνιο 5052 είναι το ισχυρότερο μη θερμοεπεξεργάσιμο κράμα ευρείας χρήσης. Η ευελιξία και η ανθεκτικότητά του το καθιστούν ένα από τα πιο χρήσιμα κράματα. Περιλαμβάνοντας μαγνήσιο, το αλουμίνιο 5052 επιδεικνύει καλά χαρακτηριστικά συγκόλλησης και αντοχή. Έχει καλές ιδιότητες σχεδίασης και υψηλό ποσοστό σκλήρυνσης με την εργασία. Το 5052 είναι ανθεκτικό στην αλατούχο διάβρωση, καθιστώντας το κατάλληλο για πολλές ναυτιλιακές εφαρμογές. Οι εφαρμογές κυμαίνονται επίσης από δεξαμενές καυσίμων έως ανεμιστήρες, πτερύγια ανεμιστήρων, περίφραξη, μικρά σκάφη, φορτηγά ρυμουλκούμενα, αρχιτεκτονικά πάνελ και ορισμένα μη κρίσιμα αυτοκινητικά εξαρτήματα.

Κράμα 2024
Το κράμα 2024 είναι ένα κράμα υψηλών αντοχών και εξαιρετικής μηχανικής απόδοσης. Χρησιμοποιείται ευρέως στην αεροναυπηγική για την κατασκευή αεροσκαφών, ειδικά σε εφαρμογές που απαιτούν υψηλή αντοχή στον έλεγχο της κόπωσης. Επιπλέον, το κράμα 2024 προσφέρει καλή ανθεκτικότητα στη διάβρωση και τη διάβρωση από το αλάτι, καθιστώντας το κατάλληλο για εφαρμογές σε θαλάσσια περιβάλλοντα.

Κράμα 1100
Με μια καθαρότητα τουλάχιστον 99,0%, το 1100 συχνά ονομάζεται «το καθαρό αλουμίνιο». Είναι το πιο μαλακό από τα συνηθισμένα κράματα. Δεν υπόκειται σε θερμική επεξεργασία, είναι εξαιρετικά εύκαμπτο και δείχνει εξαιρετική αντοχή στη διάβρωση. Παρόλο που το αλουμίνιο 1100 είναι εύκολα συγκολλήσιμο, έχει επίσης ένα σχετικά στενό εύρος τήξης που πρέπει να ληφθεί υπόψη. Το αλουμίνιο 1100 χρησιμοποιείται συχνά για ηλεκτρικές εφαρμογές, χειρισμό τροφίμων και χημικών ουσιών, καντράν και πινακίδες, φωτισμό, HVAC, θερμομονωτικά υλικά και πινακίδες αυτοκινήτων.

Κράμα 3003
Το κράμα 3003 είναι το πιο γνωστό και ευρέως χρησιμοποιούμενο από τα συνηθισμένα κράματα. Το αλουμίνιο 3003 δεν υπόκειται σε θερμική επεξεργασία. Με περίπου 20% περισσότερη αντοχή από το 1100, το 3003 είναι ένα πρακτικό κράμα γενικής χρήσης για εφαρμογές με μέτρια αντοχή. Επιδεικνύει καλή διαμορφωσιμότητα, ευκολία στην επεξεργασία και καλά χαρακτηριστικά σχεδίασης. Είναι οικονομικό, μπορεί να συγκολληθεί και να χαλκοσυνδεθεί με κάθε μέθοδο, έχει εξαιρετική αντοχή στη διάβρωση και έχει ομοιόμορφη εμφάνιση. Θα βρείτε το αλουμίνιο 3003 σε καθημερινά προϊόντα όπως μαγειρικά σκεύη, συσκευασίες τροφίμων, εξαρτήματα υλικοτεχνικής και ντουλάπες. Άλλες συνηθισμένες εφαρμογές περιλαμβάνουν εξοπλισμό χημικών, σωληνώσεις, πλάκες ανοιγμάτων, πάνελ φορτηγών και ρυμούλκησης, και γενική μεταλλική κατασκευή φύλλων.