Στόχος της αυτοκινητοβιομηχανίας η μείωση των εκπομπών CO2 μέσα στα επόμενα 10 χρόνια

O Όμιλος BMW αποτελεί σήμερα την πιο βιώσιμη βιομηχανία αυτοκινήτου σε όλο τον κόσμο. Ένα σημαντικό ορόσημο για την επίτευξη του στόχου της εταιρείας για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 20% έως το 2030, είναι η προμήθεια στο εξής αλουμινίου που θα παράγεται με τη χρήσης της ηλιακής ενέργειας.

Η ηλιακή ενέργεια είναι μια εξαιρετική μορφή πράσινης ενέργειας, που αποτελεί λύση στην εξαιρετικά ενεργοβόρα διαδικασία παραγωγής αλουμινίου με τον παραδοσιακό τρόπο. Γι’ αυτόν το λόγο, ο Όμιλος BMW σχεδιάζει να προμηθεύεται μακροπρόθεσμα αλουμίνιο που παράγεται με πράσινη ενέργεια, ώστε να μπορέσει να μειώσει κατά 2,5 εκατομμύρια τόνους τις εκπομπές CO2 μέσα στα επόμενα 10 χρόνια. Αυτό ισοδυναμεί με περίπου 3% των στόχων CO2 που έχει θέσει η εταιρεία για το δίκτυο προμηθευτών της.

Σύμφωνα με δηλώσεις μελών του ΔΣ του ομίλου, η ΒΜW φιλοδοξεί να πρωτοστατήσει στον τομέα της βιωσιμότητας, πετυχαίνοντας πάνω από το 50% του στόχου εκπομπών CO2 για το δίκτυο προμηθευτών της, χρησιμοποιώντας απλά πράσινη ενέργεια. Η χρήση ηλιακής ενέργειας για την παραγωγή αλουμινίου είναι ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Το αλουμίνιο που παράγεται με τη χρήση ηλιακής ενέργειας διαμορφώνεται στο χυτήριο ελαφρών κραμάτων του εργοστασίου του BMW Group στο Landshut για την κατασκευή εξαρτημάτων αμαξώματος και συστημάτων κίνησης, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρικά συστήματα κίνησης. Αγοράζοντας 43.000 τόνους αλουμινίου παραγόμενου με ηλιακή ενέργεια – αξίας τριψήφιου αριθμού εκατομμυρίων ευρώ – ο όμιλος θα καλύψει σχεδόν τις μισές απαιτήσεις του χυτηρίου ελαφρών κραμάτων στο εργοστάσιο του Landshut.

Με τη ραγδαία εξέλιξη της ηλεκτροκίνησης, ένα σημαντικό ποσοστό των εκπομπών CO2 σε ολόκληρο τον κύκλο ζωής ενός οχήματος προέρχεται τώρα από το δίκτυο προμηθευτών. Σε ένα ηλεκτροκίνητο όχημα, οι εκπομπές CO2 από τη φάση χρήσης είναι πολύ χαμηλότερες, αλλά η παραγωγή κυψελών μπαταριών ή αλουμινίου είναι πολύ ενεργοβόρα. Χωρίς διορθωτικά μέτρα, οι εκπομπές CO2 ανά όχημα στην προμηθευτική αλυσίδα του ομίλου BMW θα αυξανόταν πάνω από ένα τρίτο μέχρι το 2030. Η εταιρεία δεν επιθυμεί απλά να σταματήσει αυτή την τάση αλλά και να την αντιστρέψει μειώνοντας τις εκπομπές CO2 ανά όχημα μέχρι 20% από τα επίπεδα του 2019. Ως εκ τούτου, το BMW Group έχει ήδη συμφωνήσει με τους προμηθευτές του για τη χρήση αποκλειστικά πράσινης ενέργειας στην παραγωγή των κυψελών μπαταριών 5ης γενιάς.

Η παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας που χρειάζεται για την παραγωγή πρωτογενούς αλουμινίου ευθύνεται για το 60% περίπου των αερίων του θερμοκηπίου από την παγκόσμια βιομηχανία αλουμινίου. Επομένως, η χρήση ηλιακής ενέργειας είναι ένας αποτελεσματικός μοχλός για τη μείωση των εκπομπών CO2 που σχετίζονται με την τήξη του αλουμινίου.

Το BMW Group έχει ήδη μία μακροχρόνια συνεργασία για την προμήθεια αλουμινίου με την Emirates Global Aluminium (EGA). Η EGA έχει γίνει τώρα η πρώτη εταιρεία στον κόσμο που χρησιμοποιεί ηλιακή ενέργεια και για την εμπορική παραγωγή του αλουμινίου, το οποίο αρχικά θα παρέχει αποκλειστικά στο BMW Group. Η EGA προμηθεύεται την ηλεκτρική ενέργεια για την παραγωγή του αλουμινίου που προορίζεται για το BMW Group από το Ηλιακό Πάρκο Mohammed Bin Rashid Al Maktoum που βρίσκεται στην έρημο έξω από το Ντουμπάι, το οποίο μόλις ολοκληρωθεί θα αποτελεί το μεγαλύτερο ηλιακό πάρκο στον κόσμο. Τη διαχείριση του πάρκου έχει η Dubai Electricity & Water Authority και η πιστοποίηση της βιώσιμης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας πραγματοποιείται από ανεξάρτητους φορείς, διασφαλίζοντας ότι η ενέργεια που προμηθεύεται η EGA είναι ανιχνεύσιμη και διάφανη.

Το χυτήριο ελαφρών κραμάτων είναι η μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής στο εργοστάσιο του BMW Group στο Landshut και η μοναδική ευρωπαϊκή εγκατάσταση της εταιρείας για τη χύτευση ελαφρών μετάλλων. Πέρσι, οι 1.600 και πλέον εργαζόμενοι στο χυτήριο του BMW Group στο Landshut παρήγαγαν συνολικά 2,9 εκατομμύρια χυτά εξαρτήματα. Η γκάμα περιλαμβάνει εξαρτήματα κινητήρων όπως κυλινδροκεφαλές και στροφαλοθάλαμοι, εξαρτήματα ηλεκτρικών συστημάτων κίνησης και δομικά τμήματα αμαξωμάτων.

Το χυτήριο ελαφρών κραμάτων είναι ένα από τα πιο προηγμένα του είδους του σε όλο τον κόσμο. Οι καινοτόμες και βιώσιμες διαδικασίες παραγωγής έχουν αποσπάσει πολυάριθμα βραβεία. Το χυτήριο κατασκευάζει επίσης καλούπια από άμμο για την κατασκευή χυτών εξαρτημάτων. Τα καλούπια περιέχουν ανόργανα υλικά συγκόλλησης ώστε η διαδικασία χύτευσης να πραγματοποιείται ουσιαστικά χωρίς εκπομπές ρύπων. Πέντε διαφορετικές μέθοδοι χύτευσης χρησιμοποιούνται για την παραγωγή χυτών εξαρτημάτων. Η πιο κατάλληλη μέθοδος χύτευσης επιλέγεται, ανάλογα με τη φιλοσοφία του εξαρτήματος, τις τεχνολογικές απαιτήσεις και τον όγκο παραγωγής.

Το χυτήριο ελαφρών κραμάτων του BMW Group στο Landshut ήταν ήδη πιστοποιημένο για τη βιώσιμη χρήση αλουμινίου από το Δεκέμβριο του 2019, σύμφωνα με τα πρότυπα του Aluminium Stewardship Initiative (ASI), ενός διεθνούς μη κερδοσκοπικού οργανισμού που υποστηρίζεται από περιβαλλοντικές και βιομηχανικές οργανώσεις, ΜΚΟ, παραγωγούς αλουμινίου και εταιρείες επεξεργασίας. Στόχος του ASI είναι η μεγιστοποίηση της συμβολής του αλουμινίου σε μία βιώσιμη κοινωνία, ενώ ορίζει τα κριτήρια βιωσιμότητας για μία περιβαλλοντικά και κοινωνικά υπεύθυνη εφοδιαστική αλυσίδα αλουμινίου. Μέσω αυτής της πρωτοβουλίας, μετά από έλεγχο που διεξήχθη από ανεξάρτητο φορέα, το BMW Group έλαβε την πιστοποίηση ότι το χυτήριο ελαφρών κραμάτων διαχειρίζεται το αλουμίνιο με συνειδητό και υπεύθυνο τρόπο.