Ισχυρά αποτελέσματα κατέγραψε το πρώτο εξάμηνο του έτους η Mytilineos, παρά την πίεση που δέχθηκε από το αδύναμο, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, οικονομικό περιβάλλον. Με βασικό μοχλό τον τομέα της ενέργειας, που συνέβαλε στο 47,9% του συνολικού κύκλου εργασιών, αλλά και τη θετική συνεισφορά του τομέα μεταλλουργίας, που επέδειξε ισχυρή ανθεκτικότητα επωφελούμενος από τη βελτιστοποίηση του κόστους κατά περίπου 25% στην αλουμίνα και περίπου 20% στο πρωτόχυτο αλουμίνιο, η εταιρεία κατέγραψε στο πρώτο εξάμηνο του έτους θετικές επιδόσεις.

Σε σχέση με το β΄ εξάμηνο του 2019 τα λειτουργικά αποτελέσματα (EBITDA) σημείωσαν αύξηση 5,2% και διαμορφώθηκαν στα 145,1 εκατ. από 137,9 εκατ., ενώ τα καθαρά κέρδη σημείωσαν αύξηση 9,5% και διαμορφώθηκαν σε 69,3 εκατ. από 63,3 εκατ. το β΄ εξάμηνο του 2019. Ο κύκλος εργασιών της Mytilineos ανήλθε σε 926,7 εκατ. ευρώ έναντι 990,8 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση της τάξης του 6,5% σε σχέση με το α΄ εξάμηνο του 2019, και τα EBIDTA σε 145 εκατ. ευρώ έναντι 175,3 εκατ. (-17,2%) σε σχέση με το α΄ εξάμηνο του 2019. Τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν κατά 15,1% έναντι του α΄ εξαμήνου του 2019 και διαμορφώθηκαν σε 69,3 εκατ. από 81,6 εκατ.

Αισιοδοξία
Στις πρωτόγνωρες συνθήκες που διαμόρφωσε η πανδημία του κορωνοϊού και στις επιπτώσεις στο οικονομικό περιβάλλον αναφέρθηκε ο επικεφαλής της εταιρείας κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, σημειώνοντας ότι «η Mytilineos, στηριζόμενη στα δομικά, στρατηγικά της πλεονεκτήματα, κατορθώνει όχι απλώς να απορροφήσει αποτελεσματικά τους κραδασμούς αυτής της πρωτοφανούς κρίσης αλλά και να δημιουργήσεις προϋποθέσεις για ανάπτυξη και καλύτερες επιδόσεις στο μέλλον». Τα δομικά αυτά πλεονεκτήματα, σημείωσε, «είναι ουσιαστικά οι συνέργειες μεταξύ των επιχειρηματικών τομέων της εταιρείας, η συνεχής και επιτυχημένη προσπάθεια ελέγχου και μείωσης του κόστους, η διατήρηση σημαντικής ρευστότητας και η έγκαιρη λήψη μέτρων διαχείρισης της πανδημίας και των επιπτώσεών της».

Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα στους αναλυτές, ο κ. Μυτιληναίος εκτίμησε ότι η εταιρεία είναι πολύ κοντά στο να διατηρήσει την κερδοφορία στα επίπεδα του 2019, που ήταν και η υψηλότερη που έχει πετύχει μέχρι τώρα, και άρα να διατηρήσει και το μέρισμα. Μιλώντας για την οικονομία, εκτίμησε ότι είναι κρίσιμο να υπάρξει σωστή διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για να επανέλθει σε ρυθμούς ανάπτυξης και χαρακτήρισε κρίσιμο θέμα το ενεργειακό κόστος. «Είμαστε σε συζητήσεις με την κυβέρνηση και τη ΔΕΗ, και σε επίπεδο εταιρείας και σε επίπεδο ΣΕΒ», συμπλήρωσε.

Σχολιάζοντας τις επιδόσεις του τομέα ενέργειας, σημείωσε ότι οφείλονται σαφώς στο φυσικό αέριο. «Εχουμε ένα πολύ ανταγωνιστικό πορτφόλιο ενώ οι τιμές έπεσαν δραματικά», είπε.
Ο κύκλος εργασιών του τομέα ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου το α΄ εξάμηνο του 2020 διαμορφώθηκε σε 443,9 εκατ. ευρώ έναντι 460 εκατ. το α΄ εξάμηνο του 2019, ενώ τα λειτουργικά κέρδη (ΕΒΙΤDA) έφτασαν τα 71 εκατ. από 50,3 εκατ. το α΄ εξάμηνο του 2019 σημειώνοντας αύξηση κατά 41,3%.

Τα μερίδιά της
Η Mytilineos διατήρησε το μερίδιο παραγωγής της στην αγορά ηλεκτρισμού το α΄ εξάμηνο του 2020, παρά τη μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 5,8%, συγκεντρώνοντας το 11,5% της αγοράς. Στον τομέα της προμήθειας αύξησε το μερίδιό της σε 7,7% τον Ιούνιο του 2020 διευρύνοντας την πελατειακή της βάση σε πάνω από 250.000 πελάτες. Ο τομέας της μεταλλουργίας κατέγραψε κύκλο εργασιών 241,5 εκατ., έναντι 294, 9 εκατ. Τα EBITDA του εξαμήνου διαμορφώθηκαν σε 64,3 εκατ., έναντι 91,6 εκατ. το αντίστοιχο εξάμηνο του 2019. Η επίδοση χαρακτηρίζεται ιδιαιτέρως σημαντική, λαμβάνοντας υπόψη την αρνητική επίπτωση που είχε η πανδημία στις τιμές των μετάλλων.

πηγή: Καθημερινή – Χρύσα Λιάγγου