• Το αλουμίνιο θα πρωταγωνιστήσει στην αγορά πρώτων υλών σε μια ιδιαίτερα δύσκολη χρονική περίοδο
• Υψηλή η αναγκαιότητα για στήριξη των παραγωγών

Η χρονιά που μόλις ξεκίνησε αναμένεται να αποδειχθεί σημαδιακή για την αγορά των πρώτων υλών, εν μέσω φόβων για μια υποτονική παγκόσμια οικονομική επανεκκίνηση. Ένας από τους αδιαμφισβήτητους πρωταγωνιστές της νέας χρονιάς στην παγκόσμια οικονομία, αναμένεται να είναι και το αλουμίνιο, δεδομένου ότι ο ρυθμός πληθωρισμού εκτοξεύτηκε στα ύψη το 2022, τροφοδοτούμενος ακριβώς από το κόστος ρεκόρ των πρώτων υλών.

Η παγκόσμια οικονομική επανεκκίνηση εξακολουθεί να πιέζεται από τον πληθωρισμό, τον πόλεμο και όλες τις γεωπολιτικές αβεβαιότητες του 2022. Ειδικότερα, τα βιομηχανικά μέταλλα σημείωσαν πτώση το 2022 από την αυστηρή πολιτική της Κίνας κατά του Covid και τους φόβους για παγκόσμια ύφεση. Το αλουμίνιο συγκεκριμένα υποχώρησε κατά περίπου 15% στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς.

Ο αναλυτής Χαβιέ Μπλας του  Bloomberg διευκρίνισε ότι παρόλο που πέρυσι οι τιμές εκτοξεύτηκαν στα ύψη, η βιομηχανία φυσικών πόρων δεν βιάζεται να κάνει επενδύσεις για να μειώσει τις ελλείψεις εφοδιασμού. «Χωρίς επενδυτική έκρηξη, ο μόνος τρόπος για να εξισορροπηθεί η αγορά τη νέα χρονιά είναι η μείωση της ζήτησης», εκτιμά ο Μπλας.

Η αύξηση των τιμών των πρώτων υλών θα τερματιστεί, σύμφωνα με τον ειδικό, μόνο όταν οι κεφαλαιουχικές δαπάνες για νέα έργα αυξηθούν σημαντικά. Αλλά αυτό δεν θα συμβεί το 2023>

Τα εμπορεύματα θα είναι και πάλι η κατηγορία περιουσιακών στοιχείων με τις καλύτερες επιδόσεις το 2023, προσφέροντας στους επενδυτές αποδόσεις άνω του 40%, σύμφωνα με την Goldman Sachs. Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα εκτιμά ότι ενώ το πρώτο τρίμηνο μπορεί να είναι αβέβαιο  λόγω της οικονομικής αδυναμίας στις ΗΠΑ και την Κίνα, οι ελλείψεις εμπορευμάτα θα οδηγήσουν σε άνοδο στις τιμές στη συνέχεια. «Χωρίς επαρκείς κεφαλαιουχικές δαπάνες, τα εμπορεύματα θα βρεθούν σε μια μακροπρόθεσμη κατάσταση έλλειψης , με υψηλότερες και πιο ασταθείς τιμές », ανέφεραν οι αναλυτές της Goldman.

Η Κίνα αυξάνει τις εισαγωγές αλουμινίου
Λόγω των πτωτικών τιμών του αλουμινίου η Κίνα έχει οδηγηθεί σε αύξηση των εισαγωγών της, μια εικόνα αντίστροφη από εκείνη που εμφάνισε το πρώτο εξάμηνο του περασμένου έτους. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, οι εισαγωγές αλουμινίου της Κίνας διαμορφώθηκαν στους 110.700 τόνους τον περασμένο Νοέμβριο, επίπεδα που συνιστούν υψηλό έτους.

Η άνοδος των τιμών που είχε σημειωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2022 κατέστησε την Κίνα καθαρό εξαγωγέα αλουμινίου, με τα εμπορεύματα να αποστέλλονται μέχρι την Ευρώπη αλλά και τις ΗΠΑ. Όμως, πλέον η στροφή στις εισαγωγές είναι εμφανής: την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου οι εξαγωγές αλουμινίου της Κίνας ανήλθαν σε 190.000 τόνους, ενώ την περίοδο Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου μόλις σε 5.000 τόνους.

, Προβλέψεις για το Αλουμίνιο κατά  το 2023, Κτίσμα & Αλουμίνιο

Οι θεσμικοί φορείς «παλεύουν» για το μέλλον του αλουμινίου
Τη στρατηγική σημασία του αλουμινίου για την ενεργειακή μετάβαση της Ευρώπης και την αναγκαιότητα να ληφθούν «εδώ και τώρα» δραστικά μέτρα από τις Βρυξέλλες για να στηριχθούν οι παραγωγοί του μετάλλου στην Ευρώπη και να περιοριστεί η επικίνδυνη υπερ-εξάρτηση της Ηπείρου από τρίτες χώρες αναδεικνύουν με δηλώσεις του οι θεσμικοί φορείς του κλάδου.

«Το αλουμίνιο είναι μια από τις στρατηγικές πρώτες ύλες που η Ευρώπη δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει. Χρησιμοποιείται στην ηλεκτροπαραγωγή, τη μεταφορά και την αποθήκευση ενέργειας. Πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου του  Leuven δείχνει ότι μόνο η ενεργειακή μετάβαση θα οδηγήσει σε αύξηση 30%  της ζήτησης για αλουμίνιου μέχρι το 2040, με τα ηλεκτρικά οχήματα, την ηλιακή ενέργεια και τα δίκτυα ηλεκτρισμού ως βασικούς μοχλούς», εξηγεί ο Γενικός Διευθυντής της Aluminum Europe, Πολ Βος.

«Tο βασικό ερώτημα είναι αν θα παράγουμε αυτό το αλουμίνιο εδώ στην Ευρώπη ή θα μεταφέρουμε την παραγωγή αλουμινίου σε χώρες όπως η Κίνα, όπου το ανθρακικό αποτύπωμα είναι τριπλάσιο, ενώ τα κοινωνικά και περιβαλλοντικά εχέγγυα πολύ χαμηλότερα»

Το διακύβευμα είναι σαφές: Αν ο ευρωπαϊκός κλάδος αλουμινίου δεν λάβει επαρκή στήριξη για να περάσει το 2023 που προδιαγράφεται ιδιαίτερα δύσκολο, εγείρεται η απειλή  ότι δεν θα υπάρχει ισχυρή ευρωπαϊκή βιομηχανία για να καλύψει τη ζήτηση. Απειλή που αφορά σε μεγάλο βαθμό και την Ελλάδα, αν λάβει κανείς υπόψη ότι ο κλάδος αλουμινίου είναι  ο τρίτος πιο εξαγωγικός της ελληνικής οικονομίας, με αξία εξαγωγών άνω των 2 δισ. ευρώ που αντιπροσωπεύουν το 5,4% των συνολικών εξαγωγών της χώρας. Περί τις 3.000 μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις απασχολούνται στη δραστηριότητα του αλουμινίου, με πάνω από 30.000 εργαζόμενους.