Δυνατότητα πληρωμής των εισφορών Απριλίου μειωμένων κατά 25%, ήτοι 165 ευρώ αντί για 220 για το ελάχιστο ασφάλιστρο, δίνεται για προτελευταία φορά στους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμένους, εφόσον έχουν εξοφλήσει εμπρόθεσμα τις υπόλοιπες εισφορές του 2020 (Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου).

Τα ειδοποιητήρια για όλες τις κατηγορίες μη μισθωτών αναμένεται να αναρτηθούν στη σχετική ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ αύριο, Τετάρτη 3 Ιουνίου, και θα πρέπει να πληρωθούν έως την ερχόμενη Τετάρτη, 10 Ιουνίου. Η αρχική καταληκτική ημερομηνία πληρωμής ήταν η 31η Μαΐου, ημέρα που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ ο νόμος που δίνει τη δυνατότητα έκπτωσης και για τον Απρίλιο, με αποτέλεσμα να δοθεί η σχετική παράταση. Σύμφωνα μάλιστα με τον νόμο 4690/2020, το ευεργέτημα της έκπτωσης 25% θα δοθεί και για τον μήνα Μάιο.

Ετσι, όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι πληρώσουν την εισφορά Απριλίου δικαιούνται την έκπτωση 25% στο ασφάλιστρο, εφόσον έχουν εξοφλήσει τις υπόλοιπες εισφορές του 2020, είτε πλήττονται από τον κορωνοϊό είτε όχι, αρκεί να πληρώσουν εμπρόθεσμα μέχρι τις 10 Ιουνίου.

Προσοχή, η μειωμένη εισφορά θα επηρεάσει μελλοντικά και το ύψος των συντάξεων, καθώς για όσους μήνες γίνει χρήση, θα περιοριστούν αντίστοιχα οι συντάξιμες αποδοχές. Ο νόμος ορίζει ρητά ότι «ως συντάξιμες αποδοχές για τον υπολογισμό του ανταποδοτικού μέρους της κύριας σύνταξης ορίζεται το ποσό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς που έχει πράγματι καταβληθεί διά του συντελεστή 0,20». Οι ειδικοί βέβαια εκτιμούν ότι, εφόσον η έκπτωση ισχύει για λίγους μήνες, δεν αναμένεται να είναι σημαντική η επιρροή της στο τελικό ποσό σύνταξης.

Επίσης, την έκπτωση δεν δικαιούνται όσοι κάνουν χρήση του μέτρου παράτασης καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών λόγω της διασποράς του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, όσοι εντάσσονται στους πληττόμενους κλάδους, όπως αυτοί προσδιορίζονται από τους κύριους και δευτερεύοντες ΚΑΔ του υπουργείου Οικονομικών, μπορούν να πληρώσουν τις εισφορές τους σε τέσσερις ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης έως 31/10/2020.

Βάσει των όσων ισχύουν εντάσσονται οι αυτοτελώς απασχολούμενοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, καθώς και οι μικροεπιχειρηματίες που ασφαλίζονταν στον πρ. ΟΓΑ, με εισοδηματικά ή πληθυσμιακά κριτήρια, οι οποίοι έχουν ενεργό κύριο ή δευτερεύοντα κωδικό δραστηριότητας ΚΑΔ στις 20/03/2020 που αναφέρεται στη λίστα του υπουργείου Οικονομικών –όπως ισχύει κάθε φορά– με τους πληττόμενους κλάδους από τον κορωνοϊό. Στην παράταση μπαίνουν οι εισφορές περιόδου απασχόλησης Απριλίου απαιτητές έως 31/5/2020 (10/6/2020 μετά την παράταση), καθώς και τυχόν δόσεις οφειλής από συμπληρωματική εκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών προηγούμενων ετών, απαιτητών εντός των ανωτέρω ημερομηνιών. Οι εισφορές αυτές θα μπορούν να εξοφληθούν σε 4 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, καταβλητέες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε μήνα, με προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης έως 31/10/2020.

Σε περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής δόσης (από 31/10 και μετά) επιβάλλονται τόκοι καθυστέρησης. Εφόσον τηρούνται οι όροι της ρύθμισης χορηγείται αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας διμηνιαίας ισχύος.

Να σημειωθεί ότι για τους ίδιους δικαιούχους η προθεσμία καταβολής των δόσεων ενεργών ρυθμίσεων, απαιτητών έως 31/3/2020, καθώς και η προθεσμία όλων των επόμενων μηνιαίων δόσεων της κάθε ρύθμισης, έχει παραταθεί κατά 3 μήνες.

πηγή: Καθημερινή – Ρούλα Σαλούρου