Η ALUMIL είναι μια εταιρεία που βλέπει πάντα μπροστά σε σχέση με τη στρατηγική εταιρικής κοινωνικής ευθύνης που ακολουθεί. Το 2021 ήταν μια χρονιά γεμάτη προκλήσεις και νέα δεδομένα σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό το γεγονός όχι μόνο δεν πτόησε την εταιρεία, αλλά την οδήγησε στο να αναζητήσει νέα μονοπάτια κοινωνικής συνεισφοράς. Άλλωστε, η διάκρισή της ανάμεσα στις 35 ελληνικές εταιρείες που πληρούν τα κριτήρια εισαγωγής στον Athex ESG, τον χρηματιστηριακό δείκτη που αξιολογεί την απόδοση των εταιρειών σε ζητήματα περιβάλλοντος, κοινωνικής δραστηριοποίησης και εταιρικής διακυβέρνησης, επικύρωσε ότι η εταιρεία ότι βρίσκεται στον σωστό δρόμο.

Περιβάλλον
Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών: Κατά τη διάρκεια της χρονιάς, η εταιρεία προχώρησε σε εγκατάσταση 218 φωτοβολταϊκών πάνελ, συνολικής ισχύος 50kw στις εγκαταστάσεις της Ευκαρπίας στη Θεσσαλονίκη. Με αυτή την πρωτοβουλία, το κτιριακό ενεργειακό αποτύπωμα μειώνεται σημαντικά.

Επιφανειακός καθαρισμός Θερμαϊκού: Η εταιρεία ανέλαβε τη χρηματοδότηση του αντιρρυπαντικού σκάφους «Αλκίππη», που ενεργούσε για τον καθαρισμό των επιπλεόντων απορριμμάτων, συμβάλλοντας παράλληλα και στον καθαρισμό της θάλασσας από το φυτοπλαγκτόν.

Συμμετοχή σε δεντροφύτευση: Σε δεντροφύτευση που έλαβε χώρα στο Τριάδι του Δήμου Θέρμης, υπό την επίβλεψη της Διεύθυνσης Αναδασώσεων Μακεδονίας – Θράκης, εργαζόμενοι της εταιρείας και μέλη της εθελοντικής ομάδας της εταιρείας ALUMIL, των Green Ambassadors, συμμετείχαν στη δράση και συνέβαλαν στο να φυτευτούν 480δενδρύλλια.

Συμμετοχή σε καθαρισμούς παράκτιων και παραλίμνιων ζωνών: Δύο δράσεις που ξεχώρισαν ήταν οι καθαρισμοί στην παραλία της Επανομής και στη λίμνη Δοϊράνη. Στις δράσεις συμμετείχαν και πάλι μέλη των Green Ambassadors, ενώ ο τελικός απολογισμός ήταν: 182 σακούλες με απορρίμματα και ανακυκλώσιμα στην Επανομή και 6000 λίτρα απορριμμάτων στη Δοϊράνη.

, Οι ενέργειες Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της ALUMIL το 2021, Κτίσμα & Αλουμίνιο

Εργαζόμενοι
Μαθήματα Pilates: Δύο φορές την εβδομάδα οι εργαζόμενοι της εταιρείας είχαν την ευκαιρία να λάβουν μέρος σε διαδικτυακά μαθήματα Pilates, υπό την καθοδήγηση εξειδικευμένης εκπαιδεύτριας.

Μαθήματα Gyrokinesis: Διαδικτυακά μαθήματα γυμναστικής Gyrokinesis, για την ενίσχυση της υγείας και ευεξίας των εργαζομένων.

Παροχή φρούτων και επιδοτούμενο πρωϊνό: Μια φορά την εβδομάδα προσφέρονται φρούτα εποχής στις εγκαταστάσεις Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Κιλκίς. Επίσης, για την οικονομική ελάφρυνση των εργαζομένων στην παραγωγή, η εταιρεία προσφέρει πακέτο πρωϊνού γεύματος με μειωμένη τιμή κατά 50%.

Πρόγραμμα Mindfulness: Εντός του 2021, πραγματοποιήθηκε ένα webinar και διαδικτυακές συνεδρίες σχετικά με την πρακτική του Mindfulness, σε συνεργασία με την One Breath. Η συγκεκριμένη πρακτική συμβάλλει στην ανάπτυξη δεξιοτήτων που επιτρέπουν τη διατήρηση της ψυχικής ισορροπίας και την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των καθημερινών δυσκολιών.

, Οι ενέργειες Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της ALUMIL το 2021, Κτίσμα & Αλουμίνιο

Κοινωνία
Δωρεές Κουφωμάτων: Η δωρεάν παροχή και εγκατάσταση κουφωμάτων, θυρών εισόδου και διαχωριστικών συστημάτων αποτέλεσε μια σταθερή πρωτοβουλία κατά τη διάρκεια του έτους. Έτσι, η εταιρεία προχώρησε σε δωρεές στις παρακάτω δομές και οργανισμούς:
➢ Kτίριο της δράσης «Σημείο Αγάπης» του Δήμου Θεσσαλονίκης & του Συλλόγου Οικογένειας & Φίλων ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ.
➢ 2ο Νηπιαγωγείο στο Καλοχώρι
➢ Ορφανοτροφείο «Μέλισσα»
➢ Γενικό Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» (Θεσσαλονίκη)
➢ Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «ΑΧΕΠΑ»

Χρηματικές Δωρεές: Μέρος των δράσεων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της ALUMIL αποτελούν και οι χρηματικές δωρεές. Η εταιρεία παρακολουθεί τις κοινωνικές εξελίξεις και όποτε αυτό είναι εφικτό προχωράει στις αντίστοιχες ενέργειες:
➢ Τον Ιανουάριο του 2021 ξεκίνησε με πρωτοβουλία των εργαζομένων ένας έρανος για τη συγκέντρωση χρημάτων για το Ελληνικό Παιδικό Χωριό στο Φίλυρο, που βρισκόταν σε δυσμενή θέση εκείνη την περίοδο. Στα χρήματα που συγκεντρώθηκαν από το προσωπικό της εταιρείας, συνέδραμε και η Διοίκηση – πάντα ευαίσθητη σε δράσεις για τη φροντίδα των παιδιών – και το τελικό ποσό τέθηκε στη διάθεση των ανθρώπων του Χωριού στο Φίλυρο, προς κάλυψη πάγιων και έκτακτων αναγκών.
➢ Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές που συνέβησαν το καλοκαίρι του 2021, η ALUMIL, ενστερνιζόμενη τις επείγουσες ανάγκες για τους ανθρώπους που επλήγησαν, συνεισέφερε χρηματικό ποσό για την αγορά ειδικών container προσωρινής στέγασης. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι διοργάνωσαν έρανο για συγκέντρωση χρημάτων, στον οποίο συμμετείχε ενεργά η Διοίκηση, που διπλασίασε το τελικό ποσό που συγκεντρώθηκε για τους πυρόπληκτους.

, Οι ενέργειες Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της ALUMIL το 2021, Κτίσμα & Αλουμίνιο

Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός ArXellence: Ο διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός που διοργάνωσε η ALUMIL σε στενή συνεργασία με το Συμβούλιο Διεθνών Διαγωνισμών της UIA (Διεθνής Ένωση Αρχιτεκτόνων) και με πλήρη εφαρμογή των κανονισμών της UNESCO, αποτέλεσε ένα μεγάλο στοίχημα που κερδήθηκε. Ο σκοπός του διαγωνισμού ήταν ο επανασχεδιασμός του δυτικού παράλιου μετώπου της Θεσσαλονίκης και συγκέντρωσε 173 τελικές μελέτες από αρχιτεκτονικά γραφεία σε όλο τον κόσμο. Τον Σεπτέμβριο του 2021, το ArXellence έριξε αυλαία πανηγυρικά, με την επίσημη Έκθεση των αρχιτεκτονικών προτάσεων του διαγωνισμού, στην οποία το κοινό της Θεσσαλονίκης είχε τη δυνατότητα να δει από κοντά πώς μπορεί να διαμορφωθεί μια υψηλής σημασίας περιοχή. Μια σημαντική και ουσιαστική παρακαταθήκη για το μέλλον της πόλης.
, Οι ενέργειες Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της ALUMIL το 2021, Κτίσμα & Αλουμίνιο

Με αυτοπεποίθηση για ακόμα μια αειφόρο χρονιά
Για την ALUMIL, η προστασία του περιβάλλοντος, η ενίσχυση της ποιότητας των εργαζομένων της και οι κοινωνικές παρεμβάσεις για το κοινό καλό παραμένουν ψηλά στον ετήσιο σχεδιασμό. Το 2021, η εταιρεία απέδειξε ότι, εκτός από τις εταιρικές επιτυχίες, μπορεί και έχει τη βούληση να στέκεται δίπλα στον άνθρωπο, δείχνοντας τον δρόμο για ένα καλύτερο μέλλον, με ποιοτικότερες συνθήκες διαβίωσης για όλους και διαφύλαξη του πολύτιμου φυσικού περιβάλλοντος του πλανήτη μας.

, Οι ενέργειες Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της ALUMIL το 2021, Κτίσμα & Αλουμίνιο