Στα πλαίσια της επαγγελματικής έκθεσης ΟΙΚΟΔΟΜΗ EXPO 2019, το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής διοργανώνει Ημερίδα με θέμα: Atelier Αρχιτεκτόνων την Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019 στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo.

Στην ημερίδα θα αναπτυχθεί διάλογος για την καθημερινή πρακτική του επαγγέλματος του αρχιτέκτονα, και θα τεθούν ερωτήματα για την ποιότητα και ποσότητα του παραγόμενου αρχιτεκτονικού έργου στην Ελλάδα.

“Αναζητώντας απαντήσεις και ανοίγοντας αυτά τα ερωτήματα, ανατρέχουμε όχι μόνο στην παρούσα, αλλά και στις προηγούμενες περιόδους αρχιτεκτονικής παραγωγής στην Ελλάδα και εντοπίζουμε ότι λίγοι είναι οι αρχιτέκτονες που έχουν αναφερθεί στην οργάνωση του γραφείου τους και ακόμη λιγότεροι εκείνοι που άνοιξαν τις πόρτες τους στο κοινό. Το ερώτημα παραμένει: πως εργάστηκαν και παρήγαγαν αρχιτεκτονική οι προηγούμενες γενιές αρχιτεκτόνων του 20ου και οι νέες των αρχών του 21ου αιώνα;

Η σειρά των ομιλιών που θα αποτελέσουν τα ατελιέ ή «μαθήματα» της αρχιτεκτονικής ως πρακτικής, έχουν σκοπό να παρουσιάσουν τον τρόπο εργασίας αρχιτεκτονικών γραφείων στην Ελλάδα. Πώς εκκινεί ένα νέος αρχιτέκτονας το γραφείο του; Είναι σημαντικοί οι αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί; Ποια η αξία των συνεργασιών; Πώς ο αρχιτέκτονας συνομιλεί με τον εκάστοτε πελάτη, ιδιωτικού ή δημόσιου φορέα;

Στην ημερίδα θα φιλοξενηθούν αρχιτεκτονικά γραφεία, τα οποία εκπροσωπούν διαφορετικές χρονικές περιόδους της αρχιτεκτονικής παραγωγής στην Ελλάδα.”