Μυτιληναίος: Ο τομέας της μεταλλουργίας ξεπερνά την κρίση

Τα αποτελέσματα α’ τριμήνου 2020 ανακοίνωσε η εταιρεία Μυτιληναίος, που επιβεβαίωσαν για μια ακόμη φορά την ανθεκτικότητα του τομέα μεταλλουργίας, ο οποίος κατάφερε να ξεπεράσει τη διεθνή κρίση τιμών και να συνεισφέρει σημαντικά στην κερδοφορία της εταιρείας.

Βεβαίως το κυριότερο επίτευγμα για το επίμαχο διάστημα αλλά και μετά το πρώτο τρίμηνο, ήταν το γεγονός ότι η Μυτιληναίος κατάφερε να κρατήσει παρά την πανδημία ανοιχτές όλες τις μονάδες της, τόσο του τομέα μεταλλουργίας όσο και τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, χωρίς να σημειωθεί κάποιο κρούσμα COVID – 19.

Σε ό,τι αφορά τον κλάδο της μεταλλουργίας, έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι παρά την σημαντική πτώση των τιμών τόσο της αλουμίνας (26,3% σε 285 δολάρια/ τόνο) όσο και του αλουμινίου (8,9% σε 1712,75 δολάρια/ τόνο) και των πριμ (-33%), η εταιρεία κατάφερε να εμφανίσει θετικό πρόσημο στηριζόμενη στο χαμηλό κόστος πρώτων υλών αλλά και στα μειωμένα κόστη παραγωγής. Στην αλουμίνα καθοριστικό ήταν το μειωμένο κόστος του φυσικού αερίου κατά 30% σε σχέση με το 2019 ενώ στο αλουμίνιο η συνολική μείωση του κόστους του πρωτόχυτου αλουμινίου έφτασε το 22,5% σε σχέση με το 2019.

Όπως επισήμανε και η ίδια η εταιρεία, η ανθεκτικότητα του τομέα μεταλλουργίας οφείλεται αφενός στο καθετοποιημένο μοντέλο λειτουργίας και αφετέρου στις συνεχιζόμενες πρωτοβουλίες για τη βελτιστοποίηση του κόστους. Η εταιρεία έχει επιτύχει την περαιτέρω ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της και κατατάσσεται στο πρώτο τεταρτημόριο της παγκόσμιας καμπύλης κόστους τόσο στην παραγωγή αλουμίνας όσο και στην παραγωγή αλουμινίου.

Μόνο το τελευταίο πρόγραμμα βελτιστοποίησης του κόστους “Ήφαιστος” που βρίσκεται σε πλήρη υλοποίηση, έχει ως στόχο την εξοικονόμηση 62 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 35 εκατ. αφορούν σε βελτίωση της λειτουργικής κερδοφορίας EBITDA σε επαναλαμβανόμενη βάση, ενώ τα υπόλοιπα 27 εκατ. αφορούν σε one – off βελτιώσεις.

By |2020-09-03T08:50:36+03:002 Σεπτεμβρίου, 2020|ΕΙΔΗΣΕΙΣ|0 Σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο

2 × 5 =

Go to Top