Το 2021 αποδείχτηκε μια χρονιά σταθμός για την παγκόσμια βιομηχανία αλουμινίου. Στο διεθνές μέτωπο, το ελαφρύ μέταλλο πέτυχε ιστορικά υψηλές επιδόσεις, καθώς η αυξημένη παγκόσμια ζήτηση και η περιορισμένη προσφορά εκτόξευσαν τις τιμές σε πολυετή υψηλά.

Υπό την παγκόσμια συνθήκη της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης, οι αυξήσεις στις τιμές ήταν της τάξης του 44% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Άλλωστε τον Οκτώβριο, η τιμή του αλουμινίου στο LME εκτινάχτηκε στα 3.200
δολάρια ανά τόνο, ως άμεση συνέπεια της ενεργειακής κρίσης τόσο στην Κίνα όσο και στην Ευρώπη. Οι αναλυτές προβλέπουν ότι μέσα στο 2022 δεν θα υπάρξει ιδιαίτερη μείωση των τιμών, και μάλιστα η κατάσταση θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερο έλλειμμα στο αλουμίνιο. Στη Γηραιά Ήπειρο, μάλιστα, εκτιμάται ότι η ενεργειακή κρίση αναμένεται να έχει ως συνέπεια τη μείωση της πρωτογενούς παραγωγής για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.

Η κατανάλωση, ωστόσο, προβλέπεται να παραμείνει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, παρά τους πολλούς περιορισμούς στην αλυσίδα του ανεφοδιασμού. Σε πολλά κράτη, άλλωστε, «τρέχουν» προγράμματα ενίσχυσης και ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων, που αυξάνουν τη συνολική κατανάλωση και συνεισφέρουν στην πράσινη ανάπτυξη.

Στη χώρα μας, άνοιξε μέσα στο Δεκέμβριο η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον», ενώ πρωτύτερα είχε δημοσιευτεί αναλυτικός οδηγός εφαρμογής του, λεπτομέρειες του οποίου θα βρείτε στις επόμενες σελίδες. Με προϋπολογισμό 632 εκατομμυρίων ευρώ και ποσοστό επιχορήγησης δαπανών έως και 75%, το πρόγραμμα αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην «πράσινη» αναβάθμιση δεκάδων χιλιάδων κτιρίων στην ελληνική επικράτεια.

Στις σελίδες μας θα βρείτε επίσης μια ενδιαφέρουσα ανάλυση σχετικά με την αέναη ανακυκλωσιμότητα του αλουμινίου και πώς αυτή μπορεί στο μέλλον να επιφέρει λύση στο έντονο πρόβλημα των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα της βιομηχανίας. Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι αν τα ποσοστά ανακύκλωσης του μετάλλου δεν αυξηθούν, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα πρόκειται να αυξηθούν κατά 45%.

Στο τεύχος αυτό, θα βρείτε, επίσης, όλα τα νεότερα και πλέον πρωτοποριακά συστήματα της αγοράς. Μεταξύ αυτών, και ένα αναλυτικό αφιέρωμα στα κορυφαία συρόμενα θερμομονωτικά κουφώματα της αγοράς!