Το ελληνικό αλουμίνιο, μπαίνοντας ξανά σε τροχιά ταχείας ανάπτυξης μετά την πρώτη χρονιά της πανδημίας, βρίσκεται υπ’ ατμόν για τα Πρόγραμμα «Νέο Εξοικονομώ» που πρόκειται να ξεκινήσει προσεχώς.

Ήδη έχει δοθεί στη δημοσιότητα αναλυτικός οδηγός του Προγράμματος για τους ενδιαφερόμενους πολίτες, καθώς τα κεφάλαια που αναμένεται να κινητοποιηθούν ξεπερνούν το 1 δις ευρώ! Οι ωφελούμενοι, άλλωστε, θα είναι πολύ περισσότεροι απ’ ό,τι στους προηγούμενους κύκλους του Προγράμματος, σε ποσοστό 38% και άνω, ενώ η επιδότηση που θα λάβουν θα φτάνει έως και το 75% της συνολικής δαπάνης! Σύσσωμος, λοιπόν, ο ελληνικός κλάδος του αλουμινίου αναμένει την έναρξη του Προγράμματος που πρόκειται να δώσει μεγάλη ώθηση στους εκπροσώπους του.

Διανύουμε, άλλωστε, μια περίοδο πρωτοφανούς ανάπτυξης της βιομηχανίας του αλουμινίου, καθώς οι τιμές στις οποίες «κλείνει» το τελευταίο διάστημα τόσο στο Λονδίνο όσο και στη Σαγκάη, αγγίζουν υψηλά δεκαετίας. Κι η άνοδος αυτή δεν είναι τυχαία, καθώς όλοι οι κλάδοι που χρησιμοποιούν κατά κόρον και βασίζονται στο αλουμίνιο, όπως είναι η αυτοκινητοβιομηχανία και η συσκευασία, αναμένεται να παρουσιάσουν ιδιαίτερη άνθιση στο προσεχές διάστημα.

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση της Κίνας συνεχίζει να πυροδοτεί τις σημαντικότερες αλλαγές στη βιομηχανία, καθώς ήδη προχωρά στη διάθεση 50.000 τόνων αλουμινίου από τα εθνικά της αποθέματα. ούτως ώστε να προσπαθήσει να περιορίσει τις τεράστιες αυξήσεις των τιμών. Οι επιχειρήσεις που επεξεργάζονται και έχουν βιομηχανική παραγωγή προϊόντων αλουμινίου ήδη καταθέτουν τις προσφορές τους για το κινεζικό απόθεμα.

Παράλληλα με τις συναρπαστικές διεθνείς εξελίξεις, στη χώρα μας η βιομηχανία αλουμινίου έχει ενδυναμωθεί σημαντικά από την εξαιρετική κερδοφορία που καταγράφει τον τελευταίο καιρό ο Όμιλος Μυτιληναίου, ο οποίος μάλιστα οδεύει προς την επίτευξη νέου ιστορικού υψηλού, καθώς ήδη ανακοίνωσε κέρδη αυξημένα κατά 11% για το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς.

Εξίσου ενθαρρυντική είναι η εικόνα που έχουμε από την COSMOS ALUMINIUM, η οποία μέσα στο 2020, και παρά την υγειονομική κρίση, κατέγραψε νέο ρεκόρ κερδών!
Στις σελίδες του τεύχους που κρατάτε στα χέρια σας, εστιάζουμε στις εξελίξεις αυτές που σηματοδοτούν μια νέα, καλύτερη εποχή για το ελληνικό αλουμίνιο, ενώ παράλληλα παρουσιάζουμε όλα τα νεότερα συστήματα και ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την αγορά, σε ολοένα μεγαλύτερο μέρος της οποίας δεσπόζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις!

Ένα παράδειγμα είναι αυτό της ΕΤΕΜ, που κατακτά τις διεθνείς αγορές, έχοντας αυτή τη στιγμή έργα σε περισσότερες από 57 χώρες. Η ΕΤΕΜ, άλλωστε, αποδίδει μεγάλο μερίδιο της επιτυχίας της στην επιλογή των συνεργατών της. Ένα παράδειγμα είναι η συνεργασία της με το αρχιτεκτονικό γραφείο «Ι&Α Βικέλας & Συνεργάτες Αρχιτέκτονες» που μετρά ήδη 50 χρόνια! Η ιστορική αυτή συνεργασία έχει δώσει εξαίσια κτίρια, που άλλαξαν ολοκληρωτικά, με τον καιρό, την ταυτότητα της ελληνικής πρωτεύουσας. Κάποια απ’ τα γνωστότερα είναι ο Πύργος των Αθηνών, το Μουσίο Β&Ε Γουλανδρή, το εμπορικό River West και πλέον το νέο κτίριο-ορόσημο της Αθήνας, που διέπεται από φουτουριστικό στυλ και πράσινη συνείδηση. Ο λόγος, φυσικά, για το περίφημο The Orbit.