Διανύουμε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από καίριες αλλαγές σε όλους τους βιομηχανικούς τομείς και, κατ’ επέκταση, και στον κλάδο του αλουμινίου, με διεθνείς μεταβολές που διαμορφώνουν και καθοδηγούν τις εθνικές οικονομίες. Η αυξανόμενη επίγνωση της ανάγκης για βιωσιμότητα και μείωση των εκπομπών άνθρακα, καθώς και η αυξανόμενη ζήτηση για ανακυκλώσιμα υλικά, έχουν εισάγει τη βιομηχανία του αλουμινίου σε μια νέα εποχή.
Ανάμεσα στις ποικίλες προκλήσεις, έχουν αναδυθεί και πρωτοφανείς, συναρπαστικές ευκαιρίες, καθώς ανακαλύπτονται και αξιοποιούνται καινοτόμες λύσεις για την παραγωγή, τη χρήση και την ανακύκλωση του αλουμινίου, προκειμένου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των αναπτυσσόμενων σύγχρονων κοινωνιών.
Στο τρέχον τεύχος, θα σας παρουσιάσουμε μια ποικιλία από θέματα που καλύπτουν το εύρος της καινοτομίας και της ανάπτυξης σε αυτούς τους τομείς.
Στα σελίδες μας, θα βρείτε αναλύσεις και αφιερώματα για τη χρήση του αλουμινίου στην αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Πρόκειται για μια εξέλιξη που έχει τις δυνατότητες να φέρει την επανάσταση στον προβληματικό και απαιτητικό χώρο της αποθήκευσης ενέργειας, οδηγώντας σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον.
Παράλληλα, στο παρόν τεύχος περιγράφουμε τις μεταβολές και τους προβληματισμούς που έχουν δημιουργηθεί στην αγορά λόγω των τεράστιων αποθεμάτων του ρωσικού αλουμινίου στο London Metal Exchange (LME). Καθώς η Ρωσία είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς του μετάλλου στον κόσμο, οι περιορισμοί και οι δυσκολίες στην εξαγωγή του αλουμινίου από τη Ρωσία έχουν δημιουργήσει αβεβαιότητα στις παγκόσμιες αγορές.
Στα καθ’ ημάς συνεχίζονται οι αιτήσεις για τα προγράμματα «Εξοικονομώ 2023» και «Εξοικονομώ-Ανακαινίζω», ενώ αναμένεται και η έναρξη του προγράμματος «Εξοικονομώ-Επιχειρώ». Τα προγράμματα αυτά αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης στην Ελλάδα, για την οποία πρόκειται να διατεθεί ένα συνολικό ποσό της τάξης των 200 εκατομμυρίων ευρώ, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της προσπάθειας της χώρας μας για την πράσινη ανάπτυξη και τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα.
Παράλληλα στις σελίδες μας θα βρείτε μια ενδιαφέρουσα ανάλυση σχετικά με την ανακύκλωση του ελαφρού μετάλλου. Από τότε που ανακαλύφθηκε ο τρόπος εξαγωγής του τον 19ο αιώνα, έχουμε ήδη λιώσει ένα δισεκατομμύριο τόνους αλουμινίου, τα τρία τέταρτα του οποίου είναι μέχρι και σήμερα διαθέσιμα για ανακύκλωση. Το ερώτημα είναι: χρειαζόμαστε στ’ αλήθεια περισσότερο;
Όπως πάντα, στο τεύχος μας θα βρείτε όλα τα νεότερα συστήματα και προϊόντα αλουμινίου και θα ενημερωθείτε για την τρέχουσα επικαιρότητα, τις προσφορές και τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται από τους πρωτοστάτες του κλάδου, στις προσπάθειές τους για τη βιωσιμότητα και την καινοτομία.
Αφήστε ένα σχόλιο