Η άνοδος των τιμών των μετάλλων ενίσχυσε τον όμιλο, ο τζίρος αύξηθηκε κατά 33%.

Σημαντικά ενισχυμένα μεγέθη κατέγραψε ο όμιλος Βιοχάλκο κατά το πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς, ως αποτέλεσμα της αύξησης, παγκοσμίως, της ζήτησης για προϊόντα με βιώσιμα χαρακτηριστικά (π.χ. αλουμίνιο) και της ανόδου των τιμών μετάλλων. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών πρώτου εξαμήνου, που ανήλθε σε 2,5 δισ. ευρώ, έχει αυξηθεί, ετησίως, κατά 33%, ενώ είναι ο υψηλότερος τουλάχιστον από το αντίστοιχο διάστημα του 2017 (1,8 δισ.). Η υψηλότερη από το 2017 ήταν και η αναπροσαρμοσμένη λειτουργική κερδοφορία (α-EBITDA) του ομίλου, έχοντας ενισχυθεί κατά 53%, στα 196 εκατ. ευρώ, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2020. Τα ενοποιημένα EBITDA, που περιλαμβάνουν την επίπτωση των τιμών μετάλλων, ανήλθαν σε 253 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 135% έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2020. Ο όμιλος κατέγραψε κέρδη προ φόρων ύψους 137 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 7 εκατ. ευρώ, με την κερδοφορία μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας να ανέρχεται σε 93,3 εκατ., από -17,4 εκατ. ευρώ.

Οπως αναφέρεται στην οικονομική έκθεση της Βιοχάλκο, οι βελτιωμένες οικονομικές επιδόσεις σε όλους τους τομείς δραστηριότητας αντανακλούν την ανθεκτικότητα του διαφοροποιημένου επιχειρηματικού μοντέλου των θυγατρικών εταιρειών. Οπως και τις ενέργειες αξιοποίησης των ενδείξεων ανάκαμψης μετά την πανδημία στις αγορές δραστηριοποίησής τους, τη συνάφεια των προϊόντων τους με τις διεθνείς τάσεις που σχετίζονται με την κυκλική οικονομία και τη μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα, καθώς και την αύξηση των τιμών των μετάλλων κατά το πρώτο εξάμηνο.

Στον κλάδο αλουμινίου, ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 35%, σε 763 εκατ. ευρώ, και τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 37 εκατ. ευρώ. Στον τομέα έλασης αλουμινίου της ElvalHalcor, η ζήτηση ξεπέρασε τα προ πανδημίας επίπεδα.

Ο τομέας χαλκού συνέχισε να αναπτύσσεται εντός του πρώτου εξαμήνου του 2021, ενισχυμένος από την ανάκαμψη των αγορών, που είχαν συρρικνωθεί έναντι της ίδιας περιόδου του προηγούμενου έτους, καθώς και από τη σχετική γενική ανάκαμψη της ζήτησης. Καταγράφηκε κύκλος εργασιών 754 εκατ. ευρώ έναντι 531 εκατ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, λόγω της αύξησης των όγκων πωλήσεων και της ανοδικής τάσης της τιμής χαλκού. Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 43 εκατ. ευρώ, από 1 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2020. Οπως αναφέρει η εισηγμένη, οι συνθήκες της αγοράς κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2021 αναμένεται να συνεχίσουν να βελτιώνονται, με τη μεγαλύτερη ανησυχία να έγκειται στην εξέλιξη του κόστους ως αποτέλεσμα των πληθωριστικών πιέσεων, ιδίως όσον αφορά το κόστος ενέργειας και μεταφορών. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις, οι συνθήκες της αγοράς έχουν προβλέψει την αποτύπωση αυτών των αυξήσεων στις τιμές.

Από τη δραστηριότητα στα καλώδια προήλθε τζίρος 351 εκατ. ευρώ (από 268 εκατ. ευρώ), ενώ τα κέρδη προ φόρων ενισχύθηκαν κατά 2 εκατ., σε 16 εκατ. ευρώ.

Ο κλάδος των σωλήνων χάλυβα εμφάνισε κύκλο εργασιών 104 εκατ. ευρώ έναντι 135 εκατ. ευρώ το περασμένο έτος, ενώ οι ζημίες προ φόρων διευρύνθηκαν κατά 3 εκατ., σε 5 εκατ. ευρώ.
Ο κύκλος εργασιών στον χάλυβα ανήλθε σε 482 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 46 εκατ. ευρώ (από -24 εκατ. ευρώ). Η δραστηριότητα στα ακίνητα εμφάνισε τζίρο 8,9 εκατ. ευρώ και ζημίες προ φόρων 1,7 εκατ. ευρώ.

Πηγή: kathimerini.gr – Δημήτρης Δελεβέγκος