Την επιβολή υπέρογκων δασμών ύψους 200% στο ρωσικό αλουμίνιο ετοιμάζεται να ανακοινώσει η Ουάσιγκτον, μέσα στο επόμενο διάστημα.

Το μέτρο θα έρθει σε συνέχεια των αμερικανικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, καθώς οι αρχές θέλουν να εντείνουν την πίεση προς το Κρεμλίνο ενόψει της πρώτης επετείου από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Πάντως, σύμφωνα με το Bloomberg, στον Λευκό Οίκο υπάρχουν και επιφυλάξεις για το μέτρο, καθώς ανησυχούν για τη ζημιά που μπορεί να υποστούν και αμερικανικές βιομηχανίες, κυρίως στον κλάδο αυτοκινήτου και αεροσκαφών.
Αν και οι εισαγωγές του μετάλλου από τη Ρωσία έχουν περιοριστεί σημαντικά τους προηγούμενους μήνες, πέφτοντας από το 10% των αμερικανικών εισαγωγών μόλις λίγο πάνω από το 3%.

Σε κάθε περίπτωση είναι πιθανό και αρκετές αμερικανικές εταιρείες να επηρεαστούν, κάτι που αιτιολογεί γιατί ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει καθυστερήσει, αν και σίγουρα η τελική απόφαση θα πρέπει να ληφθεί μέσα στις επόμενες ημέρες.

Η Ρωσία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα παραγωγής αλουμινίου παγκοσμίως, μετά την Κίνα, όμως έχει αρχίσει εδώ και αρκετό καιρό να δημιουργεί προβλήματα στις προμήθειες προς τις αμερικανικές επιχειρήσεις, γεγονός που ο Λευκός Οίκος δεν θα ήθελε να αφήσει αναπάντητο.

Επίσης, το αμερικανικό μέτρο θα έρθει να «κουμπώσει» στα μέτρα που έχουν ήδη λάβει οι ΗΠΑ σε συνεργασία με τους διεθνείς συμμάχους τους, όπως η ΕΕ, για να περιορίσει την επιρροή της Ρωσίας στην αγορά των commodities, από την ενέργεια έως τα μέταλλα.

Πάντως, δεν είναι ακόμη βέβαιο αν η ΕΕ προτίθεται να υιοθετήσει ανάλογο μέτρο κατά του ρωσικού αλουμινίου.