Η υπόσκαφη εξοχική κατοικία σχεδιάστηκε από μια ομάδα τριών νέων αποφοίτων της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΕΜΠ, Αιμιλία-Ήρα Δεσύπρη, Αριστείδης Μησιάρης, Φίλιππος Τσουλογίαννης-Νικολάου και κατασκευάστηκε, το 2017, από την εταιρεία Veronis Jakobsen – Development & Construction, σε πλαγιά πάνω από την παραλία της Πλάκας με θέα προς τη θάλασσα και τη Χώρα της Νάξου.

H επιλογή του ονόματος, «Le Grand Bleu – Απέραντο Γαλάζιο», έγινε με στόχο να αποδοθεί όσο το δυνατόν καλύτερα η εικόνα που μπορεί να θαυμάσει κανείς από το εσωτερικό και το εξωτερικό της πολυτελούς κατοικίας.

, ΕΤΕΜ & “LE GRAND BLEU”, Κτίσμα & Αλουμίνιο

Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός της κατοικίας, εντάσσει απόλυτα το κτίριο στο κυκλαδίτικό τοπίο, δημιουργώντας μια απρόσκοπτη συνέχεια του εσωτερικού με τον εξωτερικό χώρο, με αποκορύφωση τη θέα. Η σύνθεση αναπτύχθηκε και διαμορφώθηκε ακολουθώντας το φυσικό ανάγλυφο και τις ιδιαιτερότητες του.

Η χρήση σύγχρονων ενεργειακών Συστημάτων Αλουμινίου ΕΤΕΜ κρίθηκε απαραίτητη κυρίως λόγω των ιδιοτήτων τους, αλλά και για την επίτευξη της βέλτιστης σχέσης κόστους-αξίας, σε βάθος χρόνου.

Ο σχεδιασμός και η μελέτη κάλυψης των ανοιγμάτων, διενεργήθηκε με αρτιότητα κι ακρίβεια, ενώ προτάθηκαν λύσεις που υπερκάλυψαν τις ποιοτικές και τις κατασκευαστικές απαιτήσεις, δίνοντας έμφαση στις βιοκλιματικές ιδιότητες της κατοικίας, καθώς τα συστήματα που επιλέχθηκαν διαθέτουν τις ανάλογες πιστοποιήσεις (EPD – Environmental Product Declaration).

, ΕΤΕΜ & “LE GRAND BLEU”, Κτίσμα & Αλουμίνιο

Σημαντικό πλεονέκτημα της κατοικίας είναι οι βιοκλιματικές ιδιότητες που διαθέτει καθ΄ όλη την διάρκεια του χρόνου, αφού τους καλοκαιρινούς μήνες το χώμα του εδάφους κρατάει το κτήριο δροσερό, ενώ αντίστοιχα το χειμώνα λειτουργεί ως μόνωση προστατεύοντας το εσωτερικό από χαμηλές θερμοκρασίες. Αυτό το χαρακτηριστικό σε συνδυασμό με την στελέχωση του κελύφους με ενεργειακά αρχιτεκτονικά συστήματα αλουμινίου ΕΤΕΜ, μειώνει σημαντικά τις ενεργειακές δαπάνες, καθώς το κτήριο καταναλώνει λιγότερη ενέργεια για τη διατήρηση ιδανικών συνθηκών, θερμοκρασίας και υγρασίας. Πέρα από τις επιδόσεις που επιτυγχάνουν τα συστήματα που επιλέχθηκαν κατά την χρήση του κτηρίου, ιδιαίτερη σημασία δίνεται πλέον και στο συνολικό ενεργειακό αποτύπωμα των υλικών.

Τα συστήματα της ΕΤΕΜ που επιλέχθηκαν (Ε50 & Ε45) διαθέτουν τις ανάλογες πιστοποιήσεις (EPD’s – Environmental Product Declaration) τόσο για την ίδια την πρώτη ύλη (κράματα αλουμινίου – EPD παραγωγής) όσο και τα ίδια τα συστήματα αλουμινίου, ενισχύοντας τη δέσμευσή της στις αρχές της βιώσιμης κατασκευής.

Από τις πλέον εξελιγμένες και βελτιστοποιημένες λύσεις, η οποία συνδυάζει τόσο την τυπική λειτουργία συρόμενων, όσο και των κουφωμάτων με μηχανισμό ανύψωσης, το Ε50, με μοναδικές δυνατότητες επιτρέπει την ενσωμάτωση φύλλων βάρους έως 400kg, με αποτέλεσμα να προσφέρεται για ποικίλες εφαρμογές.

, ΕΤΕΜ & “LE GRAND BLEU”, Κτίσμα & Αλουμίνιο

Σχεδιασμός που συνδυάζει τη μέγιστη δομική ευστάθεια με την θερμική αγωγιμότητα. To E45 διαθέτει πληθώρα τεχνικών λύσεων και είναι ικανό να καλύψει πλήθος διαφορετικών τυπολογιών. Όψεις με επίπεδο και καμπύλο σχεδιασμό διατίθενται. Επιδέχεται εφαρμογής αντιδιαρρηκτικού εξοπλισμού κλάσης RC2.

Η μελέτη, κατασκευή και τοποθέτηση των αρχιτεκτονικών συστημάτων αλουμινίου ΕΤΕΜ, έγινε από την εταιρεία INOXAL, η οποία με 30 χρόνια εμπειρίας και πάνω από 3000 έργα στο ενεργητικό της, καθίσταται ως κορυφαία εταιρεία στον κλάδο της, με αξιόλογη μελέτη σε σχεδιασμό και τοποθέτηση.

, ΕΤΕΜ & “LE GRAND BLEU”, Κτίσμα & Αλουμίνιο