Την Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία τα εγκαίνια της επίσημης έκθεσης ArXellence 2, του Διεθνούς Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού της ALUMIL. Η εκδήλωση έλαβε χώρα στον προαύλιο του Κέντρου Ψηφιακού Μετασχηματισμού & Ψηφιακών Δεξιοτήτων – Cisco στην περιοχή των Παλαιών Σφαγείων. Τα εγκαίνια είχαν στόχο να αναδείξουν την παγκόσμια αρχιτεκτονική κοινότητα που πήρε μέρος στον διαγωνισμό και να υπογραμμίσουν για μια ακόμα φορά την καθοριστική σημασία του επανασχεδιασμού της ιστορικής αλλά – εδώ και δεκαετίες – υποβαθμισμένης περιοχής του δυτικού παράλιου μετώπου της πόλης, σύμφωνα με τις αρχές της αειφορίας και της βιωσιμότητας.

Σε έναν ειδικά διαμορφωμένο υπαίθριο χώρο και με φόντο το μοναδικό αρχιτεκτόνημα – τυπικό δείγμα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής στα τέλη του 19ου αιώνα – που κάποτε στέγαζε τα δημοτικά σφαγεία της πόλης, οι προσκεκλημένοι είχαν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στην ιστορία της δυτικής εισόδου της πόλης, τις μεγάλες μεταμορφώσεις της Θεσσαλονίκης, τις ιστορίες ανθρώπων που συνδέθηκαν και συνδέονται με την περιοχή και πάνω από όλα να δουν από κοντά τις τελικές μελέτες του Διαγωνισμού από αρχιτεκτονικά γραφεία όλου του κόσμου, που άλλωστε αποτελούν και τα κύρια εκθέματα.

Εκπρόσωποι θεσμικών φορέων αγκάλιασαν την πρωτοβουλία της ALUMIL και παραβρέθηκαν στην εκδήλωση. Συγκεκριμένα χαιρετισμό απηύθυναν: ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Νικόλαος Παπαθανάσης, ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Γεώργιος Γεωργαντάς, ο Υφυπουργός Εσωτερικών – Αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης, κ. Σταύρος Καλαφάτης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων του Δήμου Θεσσαλονίκης, κ. Εφραίμ Κυριζίδης. Τον κύκλο των ομιλιών έκλεισε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ALUMIL κ. Γεώργιος Μυλωνάς, που τόνισε ότι η πρωτοβουλία του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού έγινε ως μια πράξη προσφοράς της εταιρείας προς την πόλη της Θεσσαλονίκης, ώστε να τεθούν οι βάσεις για να μπορέσει να αναπτύξει μια κομβικής σημασίας περιοχή και να πάρει την πρωταγωνιστική θέση που της αξίζει στο διεθνές σκηνικό.

Την επόμενη μέρα των εγκαινίων, διοργανώθηκε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με τίτλο «Αναζητώντας το εφικτό και το υποχρεωτικό στη σχέση πολιτιστικής κληρονομιάς & σύγχρονης αρχιτεκτονικής» και τη συμμετοχή σπουδαίων επαγγελματιών από τους τομείς της αρχιτεκτονικής, της πολεοδομίας και του αστικού σχεδιασμού. Η συζήτηση που είχε τη μορφή της Στρογγυλής Τράπεζας, είχε ως συντονιστή τον Δρ. Ευάγγελο Λυρούδια (Αρχιτέκτονα και Επαγγελματικό Σύμβουλο της Alumil) και μεταδόθηκε μέσω live streaming, όπου την παρακολούθησαν σχεδόν 1000 άτομα.

Παράλληλα με την έκθεση, που βρίσκεται σε εξέλιξη και θα είναι ανοιχτή στο κοινό έως τις 26 Σεπτεμβρίου, υλοποιείται μια σειρά θεματικών περιπάτων στη Δυτική Είσοδο – την περιοχή ενδιαφέροντος του διαγωνισμού – που έχουν ως στόχο την ανάδειξη της περιοχής, μέσα από περιήγηση στα εμβληματικά κτίρια του παρελθόντος και την επαφή των πολιτών με την ιστορία και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της. Η τοποθεσία όπου καταλήγουν οι θεματικοί περίπατοι είναι ο χώρος της έκθεσης, στον οποίο οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία, μετά την ολοκλήρωση της ιδιαίτερης βόλτας τους στο παρελθόν και το σήμερα της περιοχής, να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι ποιο μπορεί να είναι το μέλλον της, μέσα από τα σχέδια διεθνών αρχιτεκτονικών γραφείων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όσοι επισκέπτονται την έκθεση μπορούν να λάβουν μέρος στη Διαδικτυακή Ψηφοφορία και να επιβραβεύσουν με την ψήφο τους την πρόταση που τους άρεσε περισσότερο. Στόχος αυτής της ψηφοφορίας είναι να δοθεί βήμα στο κοινό της πόλης, ώστε να εκφράσει την προτίμησή του για τη μορφή που επιθυμεί να έχει η δυτική είσοδος. Τέλος, ως μέρος των παράλληλων δράσεων πραγματοποιούνται προγραμματισμένες επισκέψεις από σχολεία και ομάδες, ενώ είναι ανοιχτός και ο Διαγωνισμός Φωτογραφίας, που δίνει την ευκαιρία σε όσους συμμετέχουν να αναδείξουν σημεία ενδιαφέροντος στην περιοχή και να διεκδικήσουν μια θέση στις 10 καλύτερες φωτογραφίες στην έκθεση ArXellence 2.

Πληροφορίες:
για την Έκθεση του ArXellence 2

για τον Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό Arxellence 2

για τον Διαγωνισμό Φωτογραφίας

για τη Διαδικτυακή Ψηφοφορία

για τους Θεματικούς Περιπάτους

VIDEO

Μέρες και ώρες λειτουργίας της Έκθεσης:
Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου έως Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2021
Καθημερινά 12:00 με 20:00
Σάββατο & Κυριακή 10:00 με 18:00

*Ο διαγωνισμός χρηματοδοτήθηκε και διοργανώθηκε από την ALUMIL, με την υποστήριξη και επίβλεψη της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων (UIA). Διεξάχθηκε σύμφωνα με τους Πρότυπους Κανονισμούς της UNESCO για Διεθνείς Διαγωνισμούς στην Αρχιτεκτονική και την Πολεοδομία και τις συστάσεις βέλτιστων πρακτικών της UIA. Τέλεσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του Δήμου Θεσσαλονίκης, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας και του Συνδέσμου Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης.

Επικοινωνία:
ALUMIL
Αιμιλία Καλυβιώτου | Τ: 2313 011000

SYMVOLI – Conference & Cultural Management

Αγγέλικα Κοτσάφτη | W: https://symvoli.com/ | Ε: info@symvoli.gr | Τ: 2310 433099