Αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης για αλουμίνιο προβλέπει αναλυτική έκθεση του CM Group για τη μετά COVID-19 εποχή

Αισιόδοξες είναι οι προβλέψεις για το μέλλον της βιομηχανίας του αλουμινίου στην μετά COVID-19 εποχή, σύμφωνα με έκθεση που ανέθεσε το Διεθνές Ινστιτούτο Αλουμινίου (ΙΑΙ) στο CM Group. Η έκθεση επιχειρεί να κάνει μια πρώτη αξιολόγηση των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης στην παγκόσμια ζήτηση του ελαφρού μετάλλου. H πολυσέλιδη έκθεση, της οποίας τα βασικότερα σημεία θα εκθέσουμε στη συνέχεια, προβλέπει ότι η παγκόσμια ζήτηση αλουμινίου θα φτάσει τους 298 εκατομμύρια τόνους το έτος 2050. Οι εκτιμήσεις αυτές είναι ιδιαίτερα ευοίωνες, καθώς μέσα στο 2020 η πτώση της ζήτησης για αλουμίνιο διεθνώς ήταν της τάξης του 5,4%.

Οι συνέπειες της υγειονομικής κρίσης
Ο αντίκτυπος της πανδημίας COVID-19 (C19) στην παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα θα είναι βαθύς, ενώ μια εκτεταμένη οικονομική ύφεση φαίνεται αναπόφευκτη. Η παγκόσμια ζήτηση αλουμινίου έχει ήδη δεχτεί πλήγμα, ιδιαίτερα στους τομείς της αυτοκινητοβιομηχανίας και της αεροδιαστημικής.
Όπως εκτιμάται, η παγκόσμια ζήτηση αλουμινίου θα μειωθεί κατά 5,4% το 2020, ακολουθούμενη από παρατεταμένη περίοδο αργής και κλιμακωτής ανάκαμψης, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα μια καθυστέρηση πέντε έως επτά ετών για να προσεγγίσει η ζήτηση τα επίπεδα που προβλέπονταν στην προ COVID-19 εποχή. Το απότομο και συντριπτικό πλήγμα της ζήτησης που προκλήθηκε από το COVID-19 πιθανότατα θα ακολουθήσει μια αργή και σταδιακή ανάκαμψη σε σχήμα «σκάλας», όπου η παγκόσμια ζήτηση αλουμινίου θα ανακάμπτει σταδιακά ανά τομέα και ανά περιοχή.

, Διεθνείς Ινστιτούτο Αλουμινίου: Αισιοδοξία για το Μέλλον της Βιομηχανίας, Κτίσμα & Αλουμίνιο
Πράγματι, οι μακροοικονομικές προβλέψεις δείχνουν ότι τομείς της αγοράς όπως η αυτοκινητοβιομηχανία ενδέχεται να υποστούν ριζικές αλλαγές, που θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη ζήτηση των πρώτων υλών.
ζήτηση υλικών. Επιπλέον, η έρευνα επισημαίνει και την επιδείνωση των παγκόσμιων εμπορικών σχέσεων που έχει προκύψει μετά την υγειονομική κρίση, καθώς και την επανεμφάνιση εμπορικών συγκρούσεων, οι οποίες θα μπορούσαν επίσης να συμβάλλουν στη μακρά και εκτεταμένη οικονομική ανάκαμψη, καθώς και σε φαινόμενα «εθνικισμού των πόρων».
Όσον αφορά στον αντίκτυπο της υγειονομικής κρίσης στη ζήτηση αλουμινίου στην Κίνα, η έρευνα δείχνει ότι αυτός θα είναι πιθανότατα σοβαρός βραχυπρόθεσμα, όμως προβλέπεται ισχυρή ανάκαμψη της ζήτησης ως το 2021, ακολουθούμενη από επιστροφή στους προ COVID-19 ρυθμούς ανάπτυξης μετά το 2022. Η κινεζική κυβέρνηση αναμένεται φέτος να λάβει μια σειρά πρόσθετων μέτρων τόνωσης, ώστε να διατηρήσει την ανάπτυξη της οικονομίας σε έναν καθορισμένο ρυθμό. Ο σοβαρός αντίκτυπος της ύφεσης στις αγορές που απευθύνεται η Κίνα, αναπόφευκτα, θα παρακωλύσει την οικονομική ανάπτυξη της χώρας για μεγάλο χρονικό διάστημα, Μάλιστα εκτιμάται ότι η καθυστέρηση αυτή θα φτάσει τα πέντε έως οκτώ χρόνια, προτού η Κίνα επιστρέψει στις προβλέψεις ζήτησης της προ COVID-19 εποχής.
Οι αγορές του υπόλοιπου κόσμου θα παρουσιάσουν όλες συρρίκνωση της ζήτησης. Μάλιστα, οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας που, πριν την πανδημία προβλεπόταν να έχουν σημαντική αύξηση στη ζήτηση αλουμινίου, αυτή τη στιγμή προβλέπεται να έχουν πολύ χαμηλότερα ποσοστά, αν και κάποιες χώρες θα εξακολουθήσουν να καταγράφουν αύξηση της ζήτησης. Ο αντίκτυπος της συρρίκνωσης σε αυτές τις αγορές θα είναι αντίστοιχος με αυτόν της Κίνας μακροπρόθεσμα. Ο συλλογικός αντίκτυπος του Covid-19 στη μείωση της ζήτησης του αλουμινίου στον υπόλοιπο κόσμο αναμένεται να προκαλέσει καθυστέρηση της τάξης των τεσσάρων έως έξι χρόνων στις προβλέψεις ζήτησης της προ COVID-19 εποχής, αν και ο αριθμός αυτός διαφέρει σημαντικά από περιοχή σε περιοχή.

, Διεθνείς Ινστιτούτο Αλουμινίου: Αισιοδοξία για το Μέλλον της Βιομηχανίας, Κτίσμα & Αλουμίνιο

Ο αντίκτυπος της πανδημίας σε κάθε κλάδο
Η ανάλυση δείχνει πολύ σημαντικές διαφορές στον αντίκτυπο του COVID-19 στους διάφορους κλάδους της παγκόσμιας αγοράς αλουμινίου:
• Ο παγκόσμιος τομέας της αυτοκινητοβιομηχανίας αντιμετώπισε μια σχεδόν ολοκληρωτική διακοπή της παραγωγής, διάρκειας πολλών εβδομάδων, που μπορεί να προκαλέσει μια μείωση της προσφοράς της τάξης του 20% τουλάχιστον. Η ανάκαμψη της ζήτησης είναι πιθανό να διαρκέσει πολλά χρόνια.
• Οι παραγωγοί κουτιών αλουμινίου στις ΗΠΑ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζουν να αναφέρουν ισχυρή παραγωγή και, σε ορισμένες περιπτώσεις, θετική ανάπτυξη, παρά την πανδημία. Από την άλλοι πλευρά, οι παραγωγοί φόιλ αλουμινίου, αναφέρουν επιδείνωση των συνθηκών και ισχυρές αντιξοότητες ανάπτυξης.
• Οι μονάδες διέλασης που εξυπηρετούν την ευρύτερη κατασκευαστική αγορά, καθώς και μικρότερες αγορές όπως είναι οι εναλλάκτες θερμότητας, αναφέρουν όλο και πιο δύσκολες συνθήκες στις αγορές, και αναμένουν συρρίκνωση της ζήτησης τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.
• Ο τομέας της αεροδιαστημικής αναφέρει σημαντική μείωση του κατασκευαστικού ρυθμού και παρατεταμένη πτώση της παγκόσμιας ζήτησης, που ενδέχεται να διαρκέσει χρόνια.
Παρ’ όλα αυτά, δεν θεωρούν όλοι οι συμμετέχοντες στην έρευνα ότι οι συνέπειες της πανδημίας του COVID-19 θα είναι καθαρά αρνητικές για τη βιομηχανία του αλουμινίου. Ορισμένοι ειδικοί θεωρούν ότι οι δύσκολες συνθήκες της αγοράς θα αποτελέσουν μια ευκαιρία για επανατοποθέτηση και επαναπροσδιορισμό της βιομηχανίας. Για παράδειγμα
Δεν βλέπουν όλοι οι ερωτηθέντες το σοκ της ζήτησης C19 ως καθαρά αρνητικό για τη βιομηχανία. μερικοί
Οι ειδικοί βλέπουν τις δύσκολες συνθήκες της αγοράς ως ευκαιρία για τη βιομηχανία επανατοποθέτηση. Για παράδειγμα:
• Εξάλειψη της αναποτελεσματικής και ξεπερασμένης δυναμικότητας
• Εξάλειψη της δυναμικότητας που δεν πληρεί τα ολοένα αυστηρότερα περιβαλλοντικά πρότυπα
• Επιτάχυνση αναπτυξιακών έργων που στοχεύουν στην καλύτερη τοποθέτηση του κλάδου για ένα μέλλον περιορισμένου αποτυπώματος άνθρακα, και
• Προσδιορισμός και αξιοποίηση ευκαιριών ανάπτυξης σε λιγότερο παραδοσιακές αγορές όπου το αλουμίνιο θα έχει τη δυνατότητα να υπερισχύσει των ανταγωνιστικών υλικών στη μετά COVID-19 εποχή.

, Διεθνείς Ινστιτούτο Αλουμινίου: Αισιοδοξία για το Μέλλον της Βιομηχανίας, Κτίσμα & Αλουμίνιο

Εκτιμήσεις για το μέλλον
Σύμφωνα με τις νέες, αναθεωρημένες εκτιμήσεις της ανάλυσης για τη μετά COVID-19 εποχή, η παγκόσμια ζήτηση αλουμινίου το 2050 προβλέπεται να φτάνει τα 298 εκατομμύρια τόνους ετησίως (mtpy), ενώ οι προηγούμενες εκτιμήσεις προέβλεπαν 337 εκατομμύρια τόνους ετησίως, που αντιπροσωπεύουν έναν Σύνθετο Ετήσιο Ρυθμό Ανάπτυξης (CAGR) της τάξης του 3,8%, σε σύγκριση με το 4,2% της προ COVID-19 εποχής.
Οι αναθεωρημένες εκτιμήσεις για την Κίνα προβλέπουν ότι η ζήτηση αλουμινίου το 2050 θα αγγίξει τους 131 εκατομμύρια τόνους ετησίως, ενώ οι προηγούμενες εκτιμήσεις προέβλεπαν 152 εκατομμύρια τόνους ετησίως, αντιπροσωπεύοντας έναν Σύνθετο Ετήσιο Ρυθμό Ανάπτυξης της τάξης του 3,6%, σε σύγκριση με το 4,0% της προ COVID-19 εποχής.
Οι αναθεωρημένες εκτιμήσεις για τον υπόλοιπο κόσμο προβλέπουν ότι η ζήτηση αλουμινίου το 2050 θα αγγίξει τους 166 εκατομμύρια τόνους ετησίως, ενώ οι προηγούμενες εκτιμήσεις προέβλεπαν 185 εκατομμύρια τόνους ετησίως, αντιπροσωπεύοντας έναν Σύνθετο Ετήσιο Ρυθμό Ανάπτυξης της τάξης του 4,1%, σε σύγκριση με το 4,5% της προ COVID-19 εποχής.

, Διεθνείς Ινστιτούτο Αλουμινίου: Αισιοδοξία για το Μέλλον της Βιομηχανίας, Κτίσμα & Αλουμίνιο