Με την εκδήλωση παρουσίασης και βράβευσης των καινοτόμων ομάδων, ολοκληρώθηκε η δράση ανοιχτής καινοτομίας Confluence Challenge που διοργανώνουν τα κέντρα ικανοτήτων I4byDESIGN και Architectural Aluminium Academy. Μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες επιταχύνθηκε η σύνδεση των βιομηχανιών με τους ερευνητές και τις νεοφυείς επιχειρήσεις, γεγονός που επισφραγίστηκε με  την υπογραφή οκτώ ιδιωτικών συμφωνητικών (MoUs/ LOI) μεταξύ των συμμετεχόντων και των βιομηχανιών ALUMIL, ISOMAT και KLEEMANN.

, Βραβεία και συνεργασίες στην δράση ανοικτής καινοτομίας Confluence Challenge με πρωτοβουλία της Architectural Aluminium Academy, ktisma & aluminio

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης η οποία πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων του Α.Π.Θ., η γενική διευθύντρια της Architectural Aluminium Academy κα. Βασιλική Τζίκα υποδέχτηκε τους συμμετέχοντες λέγοντας ότι η ανοιχτή καινοτομία αποτελεί την γέφυρα μεταξύ του κόσμου της βιομηχανίας και εκείνου της καινοτομίας. “Καταφέραμε οι βιομηχανίες να εξοικειωθούν με το οικοσύστημα καινοτομίας, και να δημιουργήσουν σχέσεις εμπιστοσύνης και αυτό που περιμένουμε είναι να δούμε πώς οι ιδέες των ομάδων θα συμβάλλουν στην εξέλιξη των βιομηχανιών μας και στη δημιουργία ενός καλύτερου, πιο αειφόρου μέλλοντος”.

, Βραβεία και συνεργασίες στην δράση ανοικτής καινοτομίας Confluence Challenge με πρωτοβουλία της Architectural Aluminium Academy, ktisma & aluminio

Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής του Κέντρου Ικανοτήτων I4byDESIGN κ. Φωκίων Τζούρδας, τόνισε πως τώρα το Confluence Challenge μπαίνει στην πλέον ουσιαστική του φάση, αυτή της υπογραφής MoUs και της συνεργασίας των βιομηχανιών με τα ερευνητικά σχήματα για την ανάπτυξη τελικών προϊόντων που απαντούν στις προκλήσεις που τέθηκαν. Τέλος, ευχήθηκε τόσο η ανοιχτή καινοτομία όσο ο τρόπος που χειρίστηκαν τη δράση οι τρεις κορυφαίες βιομηχανίες, να αποτελέσουν καλή πρακτική και οδηγό για την πλειοψηφία των ελληνικών μικρομεσαίων μεταποιητικών μονάδων.

Οι ομάδες που βραβεύτηκαν
Οι δεκαεφτά ερευνητικές ομάδες, εταιρείες τεχνοβλαστοί και startups που συμμετείχαν στο πρόγραμμα επιτάχυνσης του Confluence Challenge, παρουσίασαν στην κριτική επιτροπή τις λύσεις τους στις προκλήσεις που έθεσαν οι πολυεθνικές βιομηχανίες ALUMIL, ISOMAT και KLEEMANN. Εντυπωσιάζοντας με το υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας, η επιτροπή αξιολόγησης που απαρτίζονταν από εκπροσώπους των βιομηχανιών, τους διοργανωτές, αλλά και τους υποστηρικτές της δράσης, αποφάσισε να δώσει διπλά βραβεία σε δύο κατηγορίες.

Το βραβείο Confluence Excellence Award, απονεμήθηκε σε δύο ομάδες. Στην ομάδα HazLab και στην ομάδα Εξάντα, μια εταιρία τεχνοβλαστός από το Α.Π.Θ. Το βραβείο συνοδεύεται  με χρηματικό έπαθλο 15.000€.

Το βραβείο Market Disruption Award απονεμήθηκε στην ομάδα SmartLoc, μια startup με μέλη στην Ελλάδα και τη Γερμανία και συνοδεύεται με χρηματικό έπαθλο 5.000€.

Το βραβείο Innovation for Society Award, απονεμήθηκε στην ομάδα LPRE από το ΕΚΕΤΑ, για τον μεγαλύτερο θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον, την κοινωνία και την οικονομία. Το βραβείο συνοδεύεται με χρηματικό έπαθλο 5.000€, προσφορά του One Stop Liaison Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. 

Το βραβείο Technology Innovation Award, κατέκτησαν δυο ομάδες, η PROMISE,  εταιρεία τεχνοβλαστός από το ΕΚΕΤΑ και η νεοφυείς επιχείρηση Intelli.ware, καθώς ανέπτυξαν το πιο καινοτόμο προϊόν ή υπηρεσία. Το βραβείο συνοδεύεται με χρηματικό έπαθλο 5.000€, προσφορά του Κέντρου Καινοτομίας  και Τεχνολογίας Θεσσαλονίκης Thess INTEC.

Η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας απένειμε σε τέσσερις ομάδες το Incubation Services Αward για υπηρεσίες φιλοξενίας της έδρας τους αξίας 6.000€.  Οι ομάδες που επιλέχθηκαν είναι WeLink (startup), CargoWatch (εταιρεία τεχνοβλαστός του ΕΚΕΤΑ), M4D Vision (εταιρεία τεχνοβλαστός του ΕΚΕΤΑ), Ecomateria (εταιρεία τεχνοβλαστός του ΕΚΕΤΑ).

, Βραβεία και συνεργασίες στην δράση ανοικτής καινοτομίας Confluence Challenge με πρωτοβουλία της Architectural Aluminium Academy, ktisma & aluminio

Ελπιδοφόρα η συνεργασία βιομηχανιών με ερευνητές και startups
Με τη βούληση από τις βιομηχανίες και τους φορείς να πραγματοποιηθεί νέος κύκλος της δράσης, έκλεισε η τελετή βράβευσης, καθώς όπως όλοι τόνισαν η δράση αποτελεί τομή για το οικοσύστημα καινοτομίας στην Ελλάδα.

“Η συμμετοχή στη δράση ξεπέρασε τις προσδοκίες μας αποδεικνύοντας ότι η συνεργασία είναι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις προκλήσεις του παρόντος και του μέλλοντος” τόνισε ο κ. Γιώργος Μυλωνάς, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ALUMIL σημειώνοντας ότι οι συνεργασίες που αναπτύχθηκαν δείχνουν ότι έχουν τη δυναμική να καρποφορήσουν με την ελπίδα το Confluence Challenge, να έχει τη στήριξη και τη συνέχεια που της αξίζει.

«Εντυπωσιακές» χαρακτήρισε τις ιδέες που προέκυψαν η κα. Ιωάννα Τζιρίτη, Group Marketing Director του Ομίλου ISOMAT, υπογραμμίζοντας ότι μπορούν να αξιοποιηθούν άμεσα, προσδίδοντας σημαντικά οφέλη στη βιομηχανία και συμβάλλοντας ταυτόχρονα στη βιώσιμη ανάπτυξη. «Ελπίζουμε σύντομα σε έναν ακόμη πιο δυναμικό 2ο κύκλο, καθώς θα μπορέσουμε κι εμείς από την πλευρά μας να θέσουμε σε όλα αυτά τα νέα και λαμπρά μυαλά, ακόμα πιο ενδιαφέρουσες προκλήσεις αλλά και να προχωρήσουμε σε εποικοδομητικές συνεργασίες μαζί τους, οι οποίες θα αποφέρουν καινοτόμες λύσεις!», ανέφερε κλείνοντας η κα. Τζιρίτη.

, Βραβεία και συνεργασίες στην δράση ανοικτής καινοτομίας Confluence Challenge με πρωτοβουλία της Architectural Aluminium Academy, ktisma & aluminio

Παραγωγική χαρακτήρισε την συμμετοχή στην δράση ανοιχτής καινοτομίας ο κ. Νικόλαος N. Κουκούντζος, διευθύνοντας σύμβουλος του ομίλου KLEEMANN. “Η εξαιρετική συνεργασία με τις ομάδες εργασίας ήταν καθοριστική για τα πολύ καλά αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα” σημείωσε ο κ, Κουκούντζος, ενώ συνεχάρη τους νικητές, αλλά και όλους τους συμμετέχοντες για τον επαγγελματισμό και τη συνεισφορά τους.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν ο κ. Αθανάσιος Κυριαζής, Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Ανάπτυξης,  ο κ. Νικόλας Τζόλας, περιφερειακός σύμβουλος και Πρόεδρος του Αναπτυξιακού Οργανισμού ΠΚΜ, ο κ. Νίκος Ευθυμιάδης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Thess INTEC, ο Δρ. Ευάγγελος Μπεκιάρης, Αντιπρόεδρος, Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, ο Αλέξανδρος Χατζηγεωργίου, Αντιπρύτανης Εξωστρέφειας & Διεθνών Σχέσεων ΠΑΜΑΚ ο Νίκος Μιχαηλίδης, Καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών & Επιστημονικός Υπεύθυνος στο Κέντρο Ικανοτήτων Architectural Aluminium Academy.

Η δράση διοργανώθηκε από τα Κέντρα Ικανοτήτων «Architectural Aluminium Academy» και «I4byDesign» με σχεδιασμό και υλοποίηση από τις εξειδικευμένες στην υποστήριξη της καινοτομίας εταιρείες, «Ατλαντίς Συμβουλευτική», «Anthology Ventures» και «Ideas Forward».

, Βραβεία και συνεργασίες στην δράση ανοικτής καινοτομίας Confluence Challenge με πρωτοβουλία της Architectural Aluminium Academy, ktisma & aluminio

Οι ομάδες που βραβεύτηκαν
Exanta, τεχνοβλαστός του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης: Σύστημα προηγμένης πρόβλεψης πωλήσεων, σε συνεργασία με την Alumil.

HazLab, ομάδα ερευνητών ΙΠΤΗΛ/ΕΚΕΤΑ: Διευκόλυνση της συμμόρφωσης στο κανονιστικό πλαίσιο της χημικής βιομηχανίας, σε συνεργασία με την ISOMAT.

CDXi Solutions, τεχνοβλαστός του ΙΠΤΗΛ/ΕΚΕΤΑ: Μείωση του σκραπ κατά την παραγωγή προφίλ αλουμινίου, σε συνεργασία με την Alumil.

Intelli.ware, σύμπραξη των startups Rhoé και Embneusys: Βέλτιστη εκμετάλλευση αποθηκευτικών υποδομών, σε συνεργασία με την Kleemann.

SmartLoC, νεοφυείς επιχείρηση με έδρα στη Γερμανία και ανάπτυξη στην Ελλάδα: Έξυπνη διαδικασία ενέγγυων πιστώσεων, σε συνεργασία με την Alumil.

Εργαστήριο Μηχανικής Αντιδράσεων Πολυμερών του ΙΔΕΠ/ΕΚΕΤΑ: Ανάπτυξη βελτιωμένων μεθόδων για τη βαφή σύνθετων υλικών, σε συνεργασία με την Alumil.

WeLink, startup από τη Θεσσαλονίκη: Κυκλική διαχείριση υλικών συσκευασίας, σε συνεργασία με την ISOMAT.

CDXi Solutions, τεχνοβλαστός του ΙΠΤΗΛ/ΕΚΕΤΑ: Αποδοτικότερος έλεγχος της διαδικασίας χύτευσης αλουμινίου, σε συνεργασία με την Alumil.

CDXi Solutions, τεχνοβλαστός του ΙΠΤΗΛ/ΕΚΕΤΑ: Βελτιστοποίηση του προγραμματισμού μεταφορών, σε συνεργασία με την Kleemann.

CDXi Solutions, τεχνοβλαστός του ΙΠΤΗΛ/ΕΚΕΤΑ: Βελτιστοποίηση διαμόρφωσης Bill of Materials (κατάλογος υλικών), σε συνεργασία με την ISOMAT.

, Βραβεία και συνεργασίες στην δράση ανοικτής καινοτομίας Confluence Challenge με πρωτοβουλία της Architectural Aluminium Academy, ktisma & aluminio