Η εταιρεία Found Energy στη Βοστώνη των Ηνωμένων Πολιτειών έχει αναπτύξει έναν καταλύτη που μετατρέπει το αλουμίνιο σε καύσιμο που αντιδρά με το νερό.

Η εταιρεία Found Energy των Ηνωμένων Πολιτειών οξειδώνει το αλουμίνιο με νερό, μετατρέποντας την αποθηκευμένη ενέργειά του σε θερμότητα και υδρογόνο. Η τεχνολογία αναφέρεται ότι λειτουργεί με ανακυκλώσιμα απορρίμματα χαμηλής ποιότητας και μολυσμένο αλουμίνιο.

Ο συνιδρυτής της εταιρείας, κ. Gadi Ruschin, λέει: “Στην πράξη, μεταφέρουμε το αλουμίνιο και το οξειδώνουμε πολύ γρήγορα (υψηλή πυκνότητα ισχύος) σε ένα υδάτινο περιβάλλον όπου χρειάζεται υδρογόνο. Αυτό μας επιτρέπει να μεταφέρουμε αλουμίνιο αντί για υδρογόνο, το οποίο είναι ασφαλές, απλό και η ενεργειακή πυκνότητά του είναι 10 φορές υψηλότερη από το υγρό υδρογόνο.”

Η εταιρεία εξηγεί πως “κάθε τόνος αλουμινίου περιέχει περίπου 8,6MWh αποθηκευμένης ενέργειας και με 23MWh/m³, αποτελώντας ένα από τα πυκνότερα υλικά ενέργειας όγκου. Ένα μόνο αλουμινένιο μπουκάλι αναψυκτικού περιέχει αρκετή ενέργεια για να φορτίσει ένα iPhone 14 πάνω από 10 φορές. Η πηγή αυτής της ενέργειας προέρχεται κυρίως από την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνεται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας τήξης του αλουμινίου (μπορούμε να σκεφτούμε τις εργοστασιακές μονάδες τήξης αλουμινίου ως τεράστιους φορτιστές μπαταριών), η οποία μπορεί να είναι μια διαδικασία με απόδοση έως 70%.”

Η ενεργειακή πυκνότητα είναι διπλάσια από το πετρέλαιο diesel και 10 φορές υψηλότερη από το υγρό υδρογόνο, κάτι που σημαίνει ότι μπορούμε να μεταφέρουμε πολύ υψηλές ποσότητες ενέργειας σε πολύ μικρότερες δεξαμενές από αυτές που χρησιμοποιεί η βιομηχανία”, λέει ο Ruschin.

Η Found Energy αναφέρει ότι έχει αναπτύξει έναν καταλύτη που “σπάει το προστατευτικό οξειδικό στρώμα που δημιουργείται φυσιολογικά στο αλουμίνιο, καθώς αλληλεπιδρά με το οξυγόνο”. Μόλις ενεργοποιηθεί το αλουμίνιο, το προσθέτουν στους αντιδραστήρες τους, το αναμειγνύουν με νερό και παράγεται ενέργεια. Όταν απελευθερώνονται το υδρογόνο και η θερμότητα, το αλουμίνιο οξειδώνεται πλήρως και δημιουργείται υδροξείδιο του αλουμινίου. Η εταιρεία αναφέρει ότι άλλα στοιχεία κράματος που μπορεί να βρίσκονται παρόντα μπορούν να φιλτραριστούν και να ανακυκλωθούν.

Ο Ruschin λέει: “Η μετάβαση στην ανανεώσιμη ενέργεια είναι μια περίπλοκη αποστολή που απαιτεί παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας. Αυτά τα δύο σημεία είναι στο επίκεντρο της συζήτησης και αποτελούν αντικείμενο ενδιαφέροντος πολλών νεοφυών επιχειρήσεων, καθώς και εταιρειών με καθιερωμένη θέση. Υπάρχει, επίσης, ένα τρίτο σημείο, το οποίο συζητείται πολύ λιγότερο – η μεταφορά ενέργειας.

“Αντίθετα από τα ορυκτά καύσιμα, η ανανεώσιμη ενέργεια συνήθως παράγεται σε σταθερές εγκαταστάσεις ή πεδία και μεταφέρεται μέσω του δικτύου – αλλά αν η ενέργεια χρειάζεται αλλού, δεν υπάρχει ακόμα μια καλή λύση και εδώ είναι που ξεκινά ο δικός μας ρόλος.”

Η Found Energy λέει ότι η ανάπτυξή της σημαίνει ότι μπορούν να μεταφέρουν καθαρή ενέργεια εκεί που χρειάζεται, για παράδειγμα παραγωγή ηλιακής ενέργειας στην Αυστραλία και χρήση της στην Ιαπωνία ή τη Σιγκαπούρη.

“Οι δαπάνες εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις παρουσιάζουμε μια σημαντική δυνατότητα μείωσης των ενεργειακών δαπανών των βιομηχανικών εταίρων μας”, προσθέτει ο Ruschin.

Η Found Energy έχει επιδείξει αυτήν την τεχνολογία μέχρι στιγμής σε θερμική ισχύ 50kW και το πρώτο εμπορικό της προϊόν στοχεύει στα 1-10MW. Θα ολοκληρώσει φέτος την ανάπτυξη και τις δοκιμές των αντιδραστήρων κλίμακας μεγαβάτ.

Ο Ruschin εξηγεί: “Ο αντιδραστήρας μας σε κλίμακα κιλοβατών είναι ένα από τα αρχικά μας πρωτότυπα και χρησιμοποιείται για να βελτιστοποιήσουμε τη διαδικασία παραγωγής ενέργειας”.