Σε άνοδο ώθησαν την τιμή αλουμινίου οι ανησυχίες ως προς την επάρκεια προσφοράς, μετά την απόφαση της Alcoa να διακόψει για δύο χρόνια τη λειτουργία μονάδας της στην Ευρώπη αλλά και τη δέσμευση του Πεκίνο να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τα πολυάριθμα χυτήρια που υπάρχουν στην Κίνα

Η Alcoa θα διακόψει τη λειτουργία μονάδας της στην Ισπανία για δύο χρόνια εξαιτίας της μεγάλης ανόδου των τιμών ενέργειας, ενώ το εξωφρενικά υψηλό ενεργειακό κόστος οδήγησε και τη Norsk Hydro να μειώσει την παραγωγή μονάδας της στη Σλοβακία. Στην Κίνα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι έχει θέσει ως στόχο τη μείωση 5% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τη βιομηχανία αλουμινίου έως το 2025.

Η μείωση της παραγωγής υπογραμμίζει τους κινδύνους σε επίπεδο προσφοράς που ελλοχεύόυν για το επόμενο έτος και όχι μόνο καθώς η ενεργοβόρος βιομηχανία βρίσκεται αντιμέτωπη με υψηλότερο κόστος και πιο αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο για την προστασία του περιβάλλοντος. Η Citigroup και η Goldman Sachs είναι μεταξύ των τραπεζών που προβλέπουν μεγαλύτερο έλλειμμα το 2022. Οι τιμές στο Λονδίνο είναι ήδη αυξημένες περισσότερο από 40% στη διάρκεια του τρέχοντος έτους.

Η δέσμευση δε του Πεκίνου να μειώσει το αποτύπωμα του διοξειδίου του άνθρακα στη βιομηχανία αλουμινίου δείχνει σαφέστατα πόσο η προσπάθεια της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη κατά της κλιματικής αλλαγής θα μπορούσε να επηρεάσει την αγορά. Η χώρα εκπροσωπεί περισσότερο από το ήμισυ της παγκόσμιας παραγωγής και η αύξηση του μετάλλου σε υψηλό 13 ετών τον Οκτώβριο πυροδοτήθηκε από τις μειώσεις παραγωγής στην Κίνα.

H τιμή αλουμινίου στο χρηματιστήριο μετάλλων του Λονδίνου αυξήθηκε 0,3% στα 2.818 δολάρια ο τόνος. Ανοδικά κινήθηκαν και άλλα βασικά μέταλλα, όπως το νικέλιο με κέρδη 1% και ο χαλκός με 0,1%.

Πηγή: moneyreview.gr