Εκτιμήσεις για την τιμή του αλουμινίου κάνει η Goldman Sachs. Προβλέπει άνοδο τιμών εξαιτίας της παγκόσμιας έλλειψης του μετάλλου το 2024 λόγω των περιορισμών στις κινεζικές προμήθειες.

«Ο συνδυασμός ανώτατου ορίου παραγωγικής ικανότητας της Κίνας και των χειμερινών περικοπών στη Γιουνάν σημαίνει ότι η χερσαία πρωτογενής παραγωγή πιθανότατα θα αυξηθεί μόνο κατά 2% το επόμενο έτος», έγραψαν οι αναλυτές της Goldman, σύμφωνα με το Bloomberg.

, Άνοδο στην τιμή του αλουμινίου προβλέπει η Goldman Sachs για τη νέα χρονιά, ktisma & aluminio

Στο πλαίσιο αυτό, η τράπεζα βλέπει παγκόσμια έλλειψη 1,23 εκατομμυρίων τόνων πρωτογενούς μετάλλου το επόμενο έτος, σχεδόν διπλάσια από το έλλειμμα του 2023, με την τιμή να αυξάνεται στα 2.600 δολάρια ανά τόνο σε 12 μήνες.

Το αλουμίνιο αυτό το διάστημα κινείται στα 2.228,50 δολάρια ανά τόνο στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου.Τα βιομηχανικά μέταλλα έχουν ενισχυθεί τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς η κορυφαία σε κατανάλωση Κίνα εντείνει τις προσπάθειες για τη διάσωση του τομέα ακινήτων. Το αλουμίνιο έχει επίσης υποστηριχθεί από συνεχείς περιορισμούς παραγωγής λόγω της έλλειψης χειμερινής ηλεκτρικής ενέργειας και του ανώτατου ορίου δυναμικότητας στα κινεζικά μεταλλουργεία, τα οποία παράγουν πάνω από το ήμισυ της παγκόσμιας προσφοράς.

Σε άλλες προβλέψεις, η Goldman αναμένει ότι ο χαλκός θα ανέλθει στις 10.000 δολάρια ανά τόνο σε 12 μήνες και το νικέλιο θα πέσει στις 15.000 δολάρια.